Обратно към пълната версия на статията »

България може да внася израелски газ от Средиземно море

България може да внася израелски газ от Средиземно море
Министърът на външните работи Николай Младенов се срещна днес, 2 март със заместник министър-председателя и министър на външните работи на Държавата Израел Авигдор Либерман, който пристига на 1 март на посещение в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Освен другите области на сътрудничество между България и Израел за страната ни е от голямо значение развитието на новите находища на газ, намиращи се в Източното Средиземноморие, които могат да бъдат алтернативен източник на енергийни доставки за България, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

„Те представляват реален алтернативен източник на енергийни доставки за страна като България и ние имаме интерес от тяхното развиване“, изтъкна Младенов след срещата си с израелския външен министър Авидгор Либерман, който е на посещение в България.

Двамата министри са обсъдили резултатите от първото съвместно заседание на израелското и българското правителство и подготовката на следващото съвместно заседание по-късно тази година, предаде БГНЕС.

Младенов изтъкна, че за България е важно сътрудничеството с Израел в областта на транспорта, информационните технологии, културата и образованието, както и филмовите копродукции и здравеопазването.

Обсъдени са и две други нови възможности, които са от стратегическо значение за България и Израел. На първо място това е сътрудничеството между двете държави в областта на подпомагането в случай на природни бедствия.

Българският външен министър изтъкна, че към тази инициатива могат да се присъединят и Румъния, Гърция, Кипър и всички заинтересовани страни от региона.

Младенов припомни, че България беше първата страна, която реагира след пожарите в Северен Израел, изпращайки пожарникари, които се включиха в потушаването на огъня. Израел пък беше първата държава, която предложи помощ на България за справяне с наводненията в южната част на страната.

„Поради това смятаме, че двете държави могат да инициират диалог със съседните страни относно начина, по който можем да си помагаме в подобни ситуации. Втората област, която е от значение за България, е развитието на новите находища на газ, които се намират в Източното Средиземноморие“, посочи българският външен министър.

Младенов заяви, че е провел с израелския си колега подробен разговор относно отношенията между България и Израел и ситуацията в Близкия изток.

„Между България и Израел има приятелство, което свързва двата народа години наред. Споделяме общи ценности относно мира и развитието и търсим винаги взаимноизгодните възможности за икономическо, социално и културно сътрудничество“, изтъкна Младенов.

Либерман също оцени високо отношенията между България и Израел, които в момента са в най-доброто си състояние. Той се надява, че българският президент Росен Плевнелиев ще посети Израел още тази година. Израелският външен министър благодари за подкрепата на България след терористичните атентати срещу израелски посолства в Тбилиси, Банкок и др.

Либерман подкрепи идеята на своя български домакин за създаването на регионални сили, които да помагат за справяне с природни бедствия и пожари. Израелският външен министър смята, че трябва да бъдат предприети конкретни стъпки в тази посока.

#Тбилиси #Росен Плевнелиев #президент #Близкия изток #Източното Средиземноморие #Кипър #Гърция #Румъния #външен министър #Авидгор Либерман #министър на външните работи #Николай Младенов #Израел #България #Банкок