Обратно към пълната версия на статията »

Спряха доставките на газ за Украйна

Спряха доставките на газ за Украйна
Русия спря кранчето на Украйна. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руският газов монополист „Газпром“ намали обема на доставките си за Украйна след провала на двустранните преговори за цената на синьото гориво и погасяването на старите задължения на Киев, съобщава Би Би Си.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Русия в понеделник е спряла всички газови доставки за Украйна, но че гарантира надеждни газови доставки за европейските клиенти на Русия, които се подават чрез газопроводи в Украйна.

Продан изтъкна, че „газовите доставки за Украйна са сведени до нула“. 

През зимата може да възникнат проблеми с газоснабдяването на ЕС, ако не бъдат запълнени подземните хранилища в Украйна. Това предупреди европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му, през последните няколко седмици „Нафтогаз“ е вкарал 12 милиарда куб. м газ в своите хранилища.

На пресконференция във Виена Йотингер посочи, че Украйна възнамерява да изпълни транзитните си задължения за доставка на газ за Европейския съюз и че е уверен, че Русия ще изпълни своите газови ангажименти към ЕС.

Припомняме, че Украйна трябваше да плати 1,95 млрд. долара до 10 ч. московско време на 16 юни.

В Киев приключи последният кръг от преговорите за цената на газа във формата ЕС – Украйна – Русия. Срещата, която се проведе в Кабинета на министрите на Украйна, продължи до малките часове на нощта, но завърши без резултат, а позицията на „Газпром“ е останала непроменена.

#Юрий Продан #Газпром #газ #Украйна #Русия #Газпром