Обратно към пълната версия на статията »

Гърция не е във фалит, отсъди международна институция

Гърция не е във фалит, отсъди международна институция
Въпреки мрачните прогнози за Гърция страната не е във фалит, според решението на Международната асоциация за обмен на активи и деривати. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция не е във фалит, според решението на Международната асоциация за обмен на активи и деривати (International Swap and Derivatives Association - ISDA), предаде „Медиапул“.

„Спрямо неотдавнашните въпроси по преструктурирането на дълга на Гърция заявяваме, че няма неизпълнение на кредитни задължения“, се отбелязва в изявлението на организацията, която регулира изплащането на застрахователни обезщетения на собственици на облигации при неплатежоспособност на емитента.

Собствениците на застраховки по гръцките облигации (т.нар. книжа Си Ди Ес, credit default swaps CDS) щяха да имат право на съответните застрахователни обезщетения в размер на 3,25 млрд. долара, ако заключението на асоциацията беше обратното.

В началото на седмицата такива собственици на гръцки държавни облигации поискаха от Международната асоциация за обмен на активи и деривати да даде заключение за статута на цените книжа.

Комитетът на Международната асоциация за обмен на активи и деривати, съставен от представители на 15 водещи международни банки и инвестиционни компании, трябваше да реши дали има нарушение на кредитните задължения (т.е. дефолт) или не.

Според държателите на книжата, които са подали иска, условията по преструктурирането на гръцкия държавен дълг, предложени от правителството на инвеститорите, са толкова неблагоприятни, че на практика са равнозначни на фалит.

Според изчисления на експерти при предложената сделка загубите на частните инвеститори ще достигнат 70-75 процента.

В четвъртък ръководителят на групата финансови министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер обяви, че Гърция е изпълнила всички условия по втория план за финансовото й спасяване и остава да бъде взето решението за частично опрощаване на дълга й, в което ключова роля имат частните кредитори.

„Искаме да отбележим, че ситуацията в Гърция все още се развива и днешното решение не засяга правото или възможността на пазарните участници да отправят и занапред към нас въпроси относно Гърция“, гласи обаче съобщението на организацията.

Комитетът постановява още, че притежателите на гръцки облигации не са били поставени в подчинено положение спрямо Европейската централна банка и някои национални банки, чиито облигации предварително са били разменени, за да избегнат загуби.

#Гърция #фалит #Жан-Клод Юнкер #дълг #кредит