Обратно към пълната версия на статията »

39 млн. лева печелят общините от концесии

39 млн. лева печелят общините от концесии
Трайчо Трайков, Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

39 милиона лева са спечелили общините от концесии след промените в Закона за подземните богатства от 1 юли 2011 г., обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Според закона 50% от концесионните възнаграждения за големите концесии и 100% от малките да остават в общините.

През 2011 г. местната власт е получила 24 млн. лв., а от началото на тази година са изплатени още 15 млн. лв. - 12 млн. лв. от големите концесионери като „Мини Марица-изток“, „Елаците мед“, „Асарел-Медет“ и „Челопеч Майнинг“, и 3 млн. лв. от по-малки концесионери, предаде БНР.

„България трябва да печели от подземните си богатства и именно затова настоявахме по-голяма част от тези приходи да остава там, където те се произвеждат“, заяви Трайчо Трайков, който лично връчи чекове на общините с най-високи концесионни възнаграждения за 2011 г.

Рекордьор е община Челопеч, чийто кмет Алекси Кесяков бе категоричен, че средствата от концесиите трябва да се оползотворяват за по-устойчива икономическа среда в общините.

Това са средства от концесионни възнаграждения за експлоатация на подземни природни богатства. Рано или късно те ще свършат. Тези средства трябва така да ги управляваме, че да създадем устойчива икономическа среда в нашите общини и след затварянето на предприятията, и след прекратяването на тези плащания по концесията, каза Кесяков.

Чекове за над 1,5 млн. лв. до над 2 млн. лв. получиха и кметовете на Раднево, Панагюрище, Гълъбово и Етрополе. Трайчо Трайков уточни, че освен тези 5, още 130 общини получават по-малки суми от концесии.

За последната половин година са издадени над 150 разрешения за проучване и над 100 концесии, за които ще бъдат инвестирани над 200 млн. лв., ще бъдат създадени над 1500 работни места и ще генерират допълнителни концесионни възнаграждения, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

#Трайчо Трайков #концесии #общини #Челопеч #Алекси Кесяков #концесионери #природни богатства #Закона за подземните богатства