Обратно към пълната версия на статията »

Спад на цените по българското Черноморие

Спад на цените по българското Черноморие
Снимка: patepis.com
A A+ A++ A

Aнализ на офертите по Българското Черноморие от последните месеци показва, че през януари и февруари се наблюдава тенденция на повишаване с около 5-10 % спрямо лято 2013, но след събитията в Украйна хотелиерите се отдръпват. Те предприeмат ценова политика на задържане на нивото и дори отстъпки от цените за най-активния сезон. Така цените се връщат на нивата от 2013 година. Това показва анализът на BgVakancia, което се базира на проучване в повече от 500 обекта във всички български морски курорти.

Очаквания отлив на туристи предизвика предпазливост дори у собствениците и управителите на големи, утвърдени вериги хотели в най-популярните ни курорти.

Към момента двойна стая в хотел в Слънчев бряг в най-активния сезон струва между 70 и 100 лева, като в по-слабите дни до началото на юли и след края на август, сумата пада с около 20 %. Тенденцията се запазва и при апартаментите, но разбира се, с по-ниска цена на човек. Апартамент с една спалня през август струва около 100 лева, което при пълна заетост от 4 човека, възлиза на 25 лева на човек. Толкова ниска цена в най-търсения период от лятото може да се намери само в алтернативните типове настаняване – апартаменти, вили и къщи за гости.

Вилите под наем са едно изключение от тази тенденция, като те са поскъпнали спрямо миналата година. Наблюдава се, макар и минимален, скок в цената, поради няколко причини. Първо търсенето на подобен тип обекти е голямо и започва от рано – още от средата на март и до края на юни те са заети за остатъка от сезона. Това би могло да ни намекне за преориентиране на приоритетите на българския турист към домашен тип удобства – оборудвана кухня, голям двор, барбекю – каквито липсват в хотелското настаняване. Освен това предложенията от вили по Черноморието все още не могат да задоволят търсенето.

Интересно е и, че вилите се посещават предимно от българи, за сметка на хотелите, които привличат голяма част от чуждестранните туристи. Така, ситуацията в Украйна има по-малко отношение към тях, което им позволява да държат цена.

Динамиката на цените през последните месеци потвърждава силното влияние на събитията в Украйна и Русия върху летния туризъм в България.

#Черноморие #туризъм #апартаменти #вили #анализ #Украйна #Русия #хотели #хотелиери #цени