Обратно към пълната версия на статията »

900 лева за олимпийски златен медал

900 лева за олимпийски златен медал
По 900 лева за всеки златен медал ще получават българските олимпийски състезатели, решиха участниците в срещата. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Възнаграждението за Олимпийски златен медал вече ще бъде 900 лв. след промяна в Закона за физическото възпитание и спорта.

Решението за предстоящата законодателна промяна беше взето в сряда след среща на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра на физическото възпитание Свилен Нейков с председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Българската федерация по бокс Красимир Инински и български олимпийски медалисти, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

„За Олимпийски златен медал възнаграждението ще бъде 900 лв.; при сребърен – 90% от сумата, при бронзов – 80%. Другата промяна е свързана с това, че всеки един медал ще има своята конкретна стойност, а досега при повторно спечелване на медал тя беше равносилна едва на 10% от стойността на спечеления“, обясни министър Свилен Нейков.

Той благодари на премиера Бойко Борисов за възможността българските олимпийски медалисти да получават по-високи възнаграждения и подчерта, че това не са средства от държавния бюджет, а от Българския спортен тотализатор.

По думите на Нейков в момента медалистите получават месечни възнаграждения в размер на минимални работни заплати.

„Целта на промяната е  тези, които вече са постигнали големи успехи, да имат стимул и занапред да печелят нови медали“, коментира финансовият министър Симеон Дянков.

„Щастлива съм от тази радостна новина, която ни изненада – че нашите успехи се възнаграждават подобаващо, при това без да ощетяваме бюджета. Благодаря на премиера Бойко Борисов, че при тази тежка икономическа криза той мисли за българския спорт“, заяви председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Българският олимпийски медалист по класическа борба Боян Радев изрази надежда, че българските състезатели ще донесат много слава и успехи на страната ни по време на Олимпийските игри в Лондон.

„Бъдете горди, че сме българи“, завърши Боян Радев.

#Лондон #олимпийските игри #медалист #Боян Радев #Българския спортен тотализатор #Министерския съвет #Красимир Инински #Българска федерация по бокс #Стефка Костадинова #Българския олимпийски комитет #министър на физическото възпитание и спорта #Свилен Нейков #Министър на финансите #вицепремиер #Симеон Дянков #министър-председател #Бойко Борисов