Обратно към пълната версия на статията »

Българка – чистачка и синдикалист, ще е евродепутат от Гърция

Българка – чистачка и синдикалист, ще е евродепутат от Гърция
Костадинка Кунева Снимка: www.grreporter.info
A A+ A++ A

Българката Костадинка Кунева, която бе залята преди време с киселина, по всяка вероятност ще е евродепутат от гръцката радикална лява партия СИРИЗА. Кунева е шеста в листата на партията победител на изборите в Гърция, предаде „Дарик“.

Все още не е ясно кои кандидати на СИРИЗА стават евродепутати. Според първите прогнози СИРИЗА вероятно ще изпрати 6-7 депутати в Брюксел. Дали Костадинка Кунева ще влезе в Европарламента, се очаква да стане ясно през нощта.

Докато не се преброят преференциалните гласове за всеки един от кандидатите, не се знаят и имената на бъдещите евродепутати. Другата новост е, че за първи път партиите не излизат с кандидатски листи, а със списък от кандидати, всеки от които получава преференциален вот срещу името си.

На 22 декември 2008 г.  на връщане от работа Костадинка Кунева –  имигрантка и чистачка, попаднала в смъртоносен капан. Тя била нападната и залята с киселина. Преди нападението тя упражнявала широка синдикална дейност, защитавайки правата на чистачите. 

След нападението в Гърция се надигна мащабно движение за солидарност с Кунева, търсейки правосъдие за жертвите на труда, определени като „модерните роби“. Физическите извършители и подбудителите на нападението така и не бяха заловени.

#СИРИЗА #Кунева #Гърция