Обратно към пълната версия на статията »

Ключови президентски избори в Украйна

Ключови президентски избори в Украйна
Украйна избира президент, когато у нас има евроизбори. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

36 милиона избиратели имат право да гласуват днес за избор на нов президент. До избори се стигна  след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданската война.

18 са кандидатите за поста, а вотът се смята за ключов за бъдещето на страната. Смята се, че реални шансове имат четирима души – Пьотр Порошенко, Юлия Тимошенко, Сергей Тигипко и Анатолий Гриценко.

Най-големи шансове за победа има Петро Порошенко, известен като "шоколадовия крал". Социологически проучвания сочат, че е много вероятно милиардерът да спечели още на първия тур. След него се нарежда бившият премиер Юлия Тимошенко - харизматична личност, която беше в затвора по време на управлението на Янукович.

Гласуването ще започне в 8 часа местно време и ще приключи в 20 часа (17.00 часа по Гринуич). Избирателната активност не е условие за валидността на изборите. Ако никой кандидат не получи повече от 50 на сто от гласовете на първи тур, три седмици по-късно ще се състои балотаж.

Проруските сепаратисти вече заплашиха, че ще попречат на изборния процес. Дни преди вота, повече от 20 души загинаха при боеве в Източна Украйна.

Междувременно, вътрешният министър на страната Арсен Аваков оповести, че бюлетините на президентските избори ще трябва да бъдат преброявани ръчно заради пробив в системата на ЦИК.

В същото време напрежението в Източна Украйна остава високо. Двама членове на украинските сили за сигурност са загинали, а четирима са ранени, след като въоръжени лица са се опитали да щурмуват пропускателен пункт в Славянск, съобщават украинските медии.

#Украйна #Киев #избори #Виктор Янукович #Юлия Тимошенко #Славянск