Обратно към пълната версия на статията »

ГЕРБ и БСП с равен резултат, ако евроизборите са днес

ГЕРБ и БСП с равен резултат, ако евроизборите са днес
Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 18,3%, за ГЕРБ също 18,3%, ББЦ – 7,2%, ДПС – 7,1%. Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 18,3%, за ГЕРБ също 18,3%, ББЦ – 7,2%, ДПС – 7,1%. Това показват данните от редовното представително за пълнолетното население на страната проучване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл“, известно като „Политически и икономически индекс“, направено 10 дни преди изборите.

Данните отразяват нагласите и не могат да се четат като прогноза за изборен резултат. „Галъп интернешънъл“ ще направи своя отделна прогноза. Проучването е проведено между 8 и 15 май чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1011 пълнолетни българи. Практическото равенство на силите между БСП и ГЕРБ се запазва.

„България без цензура“ изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна. ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място – като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват.

Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ. Не се отбелязва динамика при „Атака“. 44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Това е и приблизителната горна граница на възможната активност.