Обратно към пълната версия на статията »

При евровот днес: БСП води пред ГЕРБ с лека преднина

При евровот днес: БСП води пред ГЕРБ с лека преднина
Ако евровотът беше днес, БСП повежда пред ГЕРБ с лека преднина.
A A+ A++ A

Ако европейските избори се провеждат днес, БСП ще получи 20,5%, а ГЕРБ - 19,3%. Това показва проучване на Института за модерна политика.

Проучването регистрира и повишаване на мобилизацията на избирателите на ДПС, която започва да се доближава до традиционните за партията нива на подкрепа - 7.0 %.

В сравнение с данните от проучването на ИМП през април, когато лека преднина имаше ГЕРБ, в настоящето проучване преднина от 1.2% се регистрира за БСП.

Своите сериозни шансове да получат представителство в Европейския парламент към днешна дата имат също коалицията "България без цензура-ВМРО-ЗНД-Гергьовден" - 7.5 %, "Атака" - 4.5 % и АБВ - 3.5 %. Избирателната активност ще окаже най-пряко отражение върху резултатите на тези формации.

От посочените три политически субекта твърдо електорално ядро има "Атака". В последните проучвания на ИМП "Атака" бележи определен ръст, който към момента сочи потенциал за спечелване на евродепутатски мандат. От данните за останалите участници в предизборната надпревара е видно, че на този етап под бариерата от 5,88 % биха останали Реформаторският блок - 2.5 % и НФСБ - 1.4 %.

Подкрепа под 1 процент се регистрира за Зелената партия на Александър Каракачанов, коалиция "КОД - Антония Първанова, Илияна Раева", партия "Зелените". Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за независими кандидати е 0.2 %.

Съществено значение за резултатите от изборите ще има и избирателната активност, като по-слабото участие на избирателите ще облагодетелства партиите с твърди електорални ядра, каквито са БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака".

Впечатление прави фактът, че за първи път през последната година делът на респондентите, които дават положителна оценка на правителството на Пламен Орешарски е по-голям, отколкото тези, които оценяват положително работата на държавния глава Росен Плевнелиев.

Положителна оценка за дейността на Министерския съвет дават - 18.7 %, а отрицателна 39.2 % от респондентите. Положителна оценка за работата на президента дават 13.9 %, а отрицателна 41.5 % от респондентите.

#БСП #ГЕРБ #Атака #Евроизбори 2014 #България без цензура