Обратно към пълната версия на статията »

Дянков заплаши зърнопроизводителите

Дянков заплаши зърнопроизводителите
Българският финансов министър Симеон Дянков предупреди зърнопроизводителите, че ако протестират, ще пренасочи средствата, предвидени за тях в бюджета за 2012, към други сектори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският финансов министър Симеон Дянков предупреди зърнопроизводителите, че ако протестират, ще пренасочи средствата, предвидени за тях в бюджета за 2012, към други сектори.

„Надявам се, че зърнопроизводителите са достатъчно разумни да не стачкуват и да не блокират страната“, каза министър Дянков относно намерението на Националната асоциация на зърнопроизводителите да протестира заради драстично намалените национални доплащания по схемата за единно плащане на площ, предаде БГНЕС.

„Ако те протестират, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори. Животновъдите ще са много радостни, ако получат допълнителни средства от бюджета и това ще е напълно възможно, и аз ще съм първият, който ще го предложи“, допълни той.

Дянков подчерта, че ресурсите, които ще идват от държавния бюджет към Министерството на земеделието и храните през 2012 година, са идентични с тези за 2011 година.

„Има въпрос за преразпределение на средствата в рамките на този бюджет. Тази година ние сме предложили 60 милиона лева да отидат за животновъди над европейските плащания, които са около 60 милиона лева. Освен това част от бюджета на МЗХ ще отиде и към зеленчукопроизводителите и спорът е не какъв е общият бюджет, а дали парите, които ще отидат за други сектори в земеделието, трябва да се компенсират по някакъв начин на зърнопроизводители. Отговорът е „Не“. Няма да се компенсират, защото това са възможностите на бюджета и защото не е редно един сектор, който през последните 6–7 години е получавал големи държавни субсидии, да продължава всяка година да иска по-големи държавни субсидии. Това сме си го говорили многократно“, заяви Дянков.

Миналата седмица министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че според проектобюджета за догодина Министерството на земеделието ще получи с 230 млн. лева по-малко от планираните за 2012 година пари за земеделски субсидии.

Според министъра липсващите 230 млн. лв. ще направят невъзможно изпълнението на всички точки от подписаното споразумение с неправителствените организации и представители на всички браншове в сектора.

„Ако не се намерят варианти за компенсиране на недостига, може да се стигне до нови протести на земеделските производители“, заяви Найденов.

#Найденов #бюджет #Дянков #зърнопроизводители #финансов министър #Министър на финансите #Симеон Дянков #министър на земеделието #Мирослав Найденов #субсидии