Обратно към пълната версия на статията »

Евродепутатът Слави Бинев: Аз съм единственият дисидент в България!

Евродепутатът Слави Бинев: Аз съм единственият дисидент в България!
Българският независим евродепутат Слави Бинев. Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Слави Бинев е български политик, бизнесмен и спортист.

Роден е на 10 декември 1965 г. в София.

Дядото на Бинев, Георги Караджов, е автор на детска литература и любовна лирика. Баща му – Пенчо Бинев, е изтъкнат учен с признати изобретения в областта на фармацевтичната химия, енергетиката и органичния синтез. Майка му Петранка Бинева е била журналист.

Бинев е възпитаник на Френската езикова гимназия в София и на Националната спортна академия „Васил Левски“ (1986–1990 г.), която завършва с магистърска степен от учителския факултет по тенис и бокс. През 1988–1990 г. учи факултативно спортна журналистика в Академията. В момента защитава докторантура по социална психология към Българската академия на науките.

На изборите през 2007 г. за български представители в Европейския парламент е избран за такъв от листата на „Атака“. В момента Бинев е втори мандат независим евродепутат, след като беше преизбран през 2009. В ЕП той е член на парламентарната комисия по икономически и парични въпроси, заместник-член на подкомисията по правата на човека и на редица делегации и групи.

От началото на 90-те години до 2006 г. Слави Бинев е бил един от основните акционери в R - System Holding АД, (бивш Royal Holding Co.). Между 1994 и 2007 г. той е председател на Надзорния съвет на компанията, която е класирана от Българската търговско-промишлена палата на 34-то място по максимална величина на печалбата за 2003 г. Тогава американското издание „Уошингтън Таймс“ публикува редакционна статия, озаглавена „Новите деца на Източния блок“, посветена на Слави Бинев и постиженията му в областта на бизнеса.

Бинев е тясно свързан със спорта – има 5-и дан по таекуондо и е многократен шампион по таекуондо на България и победител в редица международни състезания. Той е международен съдия, европейски шампион и абсолютен балкански шампион по таекуондо. Бил е треньор на българския отбор по таекуондо, заместник-председател на Българската федерация по таекуондо, член на Българския олимпийски комитет.

В началото на 2007 г. Бинев е въведен в титула архонт на Българската православна църква.

Слави Бинев е женен и има пет деца. Евродепутатът вече има и внучка, Ния – дете на дъщеря му Мартина.

През този месец евродепутатът обяви създаването на гражданското движение Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД) и на Консервативна партия движение на успеха - „КПД на успеха“.

Още със създаването на организацията възникна спор: абревиатурата на движението напълно съвпада с тази на друго движение ГОРД – Гражданско обединение за реформи в държавата, което е учредено от недоволните от ДПС и отцепилия се Касим Дал.

Какво цели ГОРД? Имаме доста движения и партии, с какво ГОРД е по-различно, каква ще е промяната?

Абсолютно сигурно и с нескрита гордост мога да твърдя, че няма друго такова движение като ГОРД. То е единственото, което се обяви за пълна промяна на неработещата политическа и въобще държавна система.

С какво е различно – с много неща, но най-вече мога да кажа, с какво е различно от една партия, с която семплите хора се опитват да ни сравнят на база на буквите, които си приличат. Разликата е огромна, такава, каквато е да кажеш „Аз съм ГОРД“ и да кажеш „Аз съм в ГЕРБ“. Първото означава „Аз мога и ще го направя“,  второто „Аз съм с този, защото съм анонимен и ми трябва масовка, за да се справя“. Това са различни типове хора - ГОРД поемат ударите на съдбата от малки, а другите като малки са се крили зад полите на майките си и са казвали „Моят чичо е милиционер“. ГОРДите не искат внуците им да ги упрекнат, че са се оставили да ги ръководят шматки и са разрушили бъдещето им. На другите им е все едно, защото дори нямат семейства, които да държат на тях. Точно както първите мъже на държавата в момента. В ГОРД са готови да се борят, а в ГЕРБ са се предали и робуват на арогантния си лидер, срамувайки се, но тихичко - насаме.

Имате значителна подкрепа от известни българи. С какво и как ги привлякохте?

Известните хора са такива, защото са постигнали нещо и не са се оставили да ги мачкат, още повече пък хора, които са с по-съмнителни качества от техните. Те не се притесняват, когато видят че пътят е грешен да кажат Стоп! Стига толкова! Трябва смяна на водача, на системата, на принципите и на всичко, което ще гарантира верния път към целта, каквато и да е тя. Трябва да се махнат и онези хора които отгоре на всичко, получавайки някаква външна подкрепа, носят със себе си внушението, че едва ли не отвън наистина им е изгодно страната да се управлява само от възторжени комсомолци и празноглавци. Пресен пример, който направо го доказва, са последните избори.

Обявихте и учредяването  на Консервативна партия движение на успеха? Каква ще бъде връзката с ГОРД и по какво се различават?

Връзката е ясна. Трябва да се знае, гражданското обединение е едно място където хората се събират заради общите си идеи, но за да се случат техните идеи, според закона, то трябва да има и своето политическо проявление. „КПД на Успеха" е християнско консервативна партия, чиято цел е да е сред моторите на ГОРД  и да положи основите на този клуб където ще има и личности, които са идейно ангажирани с движението, но и личности, които са  партийно обвързани. Смисълът на гражданските движения е да бъдат хранителна среда за идеи и за отчитане на проблемите, които трябва да бъдат решени  на политическо ниво. „КПД на Успеха" е само една от многото партии, чийто  лидери са заявили желание за участие в този обществен, граждански и политически клуб.

Ще влезете ли в съюз с други движения и партии, като това на Меглена Кунева например?

ГОРД е отворен за абсолютно всички, които не представляват статуквото до момента, защото това статукво е било и е препъни камъка на развитието на държавата в правилната посока. Всъщност това статукво създаде хора, които се научиха да работят само като политици, или казано по-точно да дават акъл без да са сигурни дали го притежават. Меглена Кунева за жалост, въпреки спекулацията за  късата памет на обществото, трябва да е абсолютно сигурна, че истинските хора и тези които имат склонност да не забравят, помнят, че тя беше един от важните фактори в две от най-охулваните и най-неуспешните правителства на България. Да не говорим, че като човек работил с нея, аз самият имам изключително негативно отношение към нейното високомерие. За две години, въпреки многобройните общи ангажименти в защита интересите на България и въпреки опитите ми да се свържа с нея за да координираме нашите действия, по нейна вина не успяхме да се видим нито веднъж. Винаги съм смятал, че тя е един много лош медиен продукт, и че нейното високомерие не е много по различно от това на Борисов, просто е по-лакирано и по-префинено.

Имате ли политически амбиции и какви извън Европейския парламент? Ще се явите ли на следващите парламентарни избори като партиен лидер?

Във всички случаи некадърността на хората управлявали досега ми дава основанието и самочувствието да се кандидатирам дори за китайски император. Тяхната неопитност и неспособност да се справят с нито един от проблемите ми дават пълното основание да имам една доста по-активна роля във вътрешнополитическия живот на страната. Аз съм човек, който винаги се е възбуждал от проблемите и е търсил тяхното решение. Радвал съм се, че по този начин доказвам качествата си, а всеки човек, който има някакви качества трябва да излезе напред и да предяви желание за решаване на проблемите, особено при състоянието до което докараха държавата ни. Смятам че скромността е качество само за тези, които нямат други.

При това Вие бихте ли поверили личните си пари на тези хора, а съдбата си, а още по-лошо, съдбата на децата си? Представете си ги извън властта. Какво могат – нищо! Както и с цялата власт, която притежават. Аз не искам и моите деца, както и нас преди това, да ги хранят с мечти замесени с лъжи.

Нещо за спора за абревиатурата с Гражданско обединение за реформи в държавата (ГОРД), което беше създадено в Шумен от бивши привърженици на ДПС?

Смятам въпроса за несериозен. Ние сме спазили всички законови процедури, така че името да може да бъде ползвано от нас. Ако някой реши да оспорва това от юридическа гледна точка, това може да е само в техен ущърб.

Влязохте в ЕП от листата на Атака? Сега сте независим. Каква е причината за разрива с Волен Сидеров и неговите националисти?

Никога не съм бил член на Атака, винаги съм бил цивилна номинация. Опитвал съм се да бъда от полза за промяната, която искаше да извърши Сидеров, но в момента  в който той се хвърли в смъртоносната прегръдка на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов за мен стана ясно, че тази малка надежда за нещо ново ще се разбие в клиенталистки интереси и популизъм. Счупването на Атака на парчета ме освободи от ангажимента да бъда част от нещо, което вече не съществува.

Критикувате остро Бойко Борисов и правителството му. Къде са най-големите им грешки?

Грешките не са негови, защото той толкова си може. Грешката е наша и ние трябва да я поправим. Борисов просто се възползва от възможностите и от интерпретациите на демокрацията в страната ни, от наивността на политическите партии в Европа, които го подкрепиха и от възможността да етикетира всеки един, който се изпречи на пътя му. Смятам, че вече е ясно и за най-закоравелите привърженици на ГЕРБ, че това е  една партия на неуспеха, една партия на извинението, на пълното фиаско, на арогантността и на болна амбиция некореспондираща с възможности, една партия на хора с робска психика, които не искат да се освободят, партия на лизачи и подлизурковци.

Какво мислите за последния доклад на Европейската комисия? Какво се говори в Брюксел наистина, както твърдите. Ще ни кажете ли?

Няма нужда аз да го твърдя. Нужно е човек да прочете внимателно доклада и да разбира поне малко от европейски сленг и ще види, че упреците са сериозни, многобройни и не знам как този път Борисов ще извини грешките на това правителство, с някакви предишни такива. Не е имало по-критичен доклад откакто аз съм в Европейския парламент. Но доказано е, че дори и писмо написано с кръв върху кожата на сънародник да получи, Борисов ще го разчете като добра новина.

А медиите ще му помогнат. Не е имало такава болна амбиция и толкова неадекватно отношение към европейските институции. Ние сериозно ставаме за смях с тази претенциозност, с изпълнението на сложни задачи, които не са по силите ни и абсолютната неподготвеност за това да се защити собственият ни народ и собствените ни социални придобивки. Дори получихме критики от нашия лидер, че българите сме били забогатели прекалено много. Това се каза на базата на параметрите, които се отчитат в Европа, а истината е, че хората получават месечно дневния, дори не дневния, а половината от дневния хонорар на критикуващия ни комисар. Това доказва едно единствено нещо – ние имаме правителство, което не може да артикулира проблемите на страната и не може да защити собствения си народ. И как би се случило, като вместо финансов министър на срещите на Съвета на финансовите министри зад табелката България стои посланикът ни в Брюксел.

Вие сте и много строг критик на медиите в България. Защо?

Разбирам, че това е риторичен въпрос. Иначе ще стои несериозно на фона на случващото се. Аз нямам никаква възможност да отправя критиките си към това правителство. Мои изказвания и думи, критикуващи Борисов и управлението му, и които съм казал в Европейския парламент, не добиват гласност. Това ме озадачава тъй като самите медии не виждат, че за да помогнат на това правителство те трябва да го критикуват. Така те няма да му дадат възможност да сбърка. В противен случай, или както е в този, медиите стават съучастници в безобразията на правителството. Стават съучастници в начина по който се обяснява абсолютно всичко в държавата - от някой умрял случайно, през някой, който се е самоубил случайно в ръцете на полицията, и се стигне до това да не се знае кой носи отговорност за язовирите в България. Не може когато има толкова хора които умряха от една чиновническа небрежност да няма наказание за виновните.

Има ли свободни медии в България изобщо? Все пак през последните дни получихте доста широка трибуна?

Остава и единственият дисидент в страната да не получи трибуна. Това щеше да е трудно за обяснение дори на Борисов, който може да обясни всичко. Когато се създава нещо такова като ГОРД и когато в него участват толкова именити личности, но и към тях се присъединяват и много нови, не може както медиите така и правителството да заобиколят този факт. А и не смятам, че ми е била дадена голяма трибуна, по-скоро е тя е извоювана със страшно много технологични хватки и не е извоювана леко. В момента на мен се гледа като на екзотика, като човек, който наивно е тръгнал само с вяра в победата срещу едни диви зверове, които са още по-подивели от огромната си алчност. Амбицията ми за реконструкция на политическото пространство се възприема като политическо сафари, срещу многократно по-силен субект - всевластният диктатор и се отразява от медиите в раздела екзотика под псевдонима „Давид срещу Голиат". Но тези, които са следили моите изяви, знаят библейския финал на тези истории, както и знаят, че няма да е първата битка, в която медиите са ме обрекли и която аз ще спечеля.

Какво мислите за АКТА и затова, че правителството първо подписа споразумението, а после се оттегли? Имаше ли натиск от улицата?

Бойко Борисов е известен с това, че не знае кое е първото правило на управленеца. Управленецът може да сбърка, но никога не може да бяга от отговорност. Това е първото правило. Всеки бърка, никой не е застрахован от грешки, но не трябва да бяга, да се скрива от отговорността и да я прехвърля на друг. Второто важно нещо е, че ние отдавна трябваше да сме си дали сметка, че този човек едно мисли рано сутринта, друго преди обяд, трето на обяд, четвърто след обяд, а вечер казва, че не е чувал за такова нещо и няма нищо общо с това. И ако в началото това предизвикваше смях, то ние отдавна трябваше да сме си дали сметка, че плащаме твърде висока цена за този смях.

В случая с АКТА, най- лошото е, че хората повярваха, че са повлияли по някакъв начин на премиера. А истината е, че на него му бе повлияно от отношението на Европа към АКТА. А и да не забравяме, че той многократно ни е казал да не му протестираме и да не му ходим по митинги, защото ще направи точно обратното. Проблемът за АКТА Борисов хвърли върху евродепутатите, но най- вече върху медиите. Нищо, че те го защитават и се грижат за медийния му образ. Това е пример как Борисов се отплаща на  хората, които са му е подавали ръка. Унищожава ги.  Единственият начин човек да си изпати жестоко е да е бил по някакъв начин полезен на този човек. Такава ще бъде съдбата не само на Алексей Петров, на Мишо Бирата, такава ще бъде и на Цецо Василев, който се грижи за медийното спокойствие на премиера и на всеки, който се е опитал да покаже човещина към човек, който не я заслужава. Гледайки го разбирам защо някои животни изяждат малките си .

Споменахте Цветан Василев и искам да попитам какво е мнението Ви за другия собственик на медийна група – Любомир Павлов. Смятате ли, че има опозиционна медия в лицето на Любомир Павлов, който критикува Корпоративна банка и Цветан Василев?

Любомир Павлов не може да бъде никаква опозиция по простота причина, че той в момента води лична война, която е свързана с желанието му да се докара пред министър председателя и да заеме мястото на Корпоративна банка. Неговите интереси са изключително и единствено финансови, а не принципни. Ако те бяха истински, той щеше да дава трибуна на хората, които осъждат грешките, критикуват управлението и наричат нещата с истинските им имена, а нямаше единствено да се концентрира върху икономическия си враг. Той няма принципна позиция, а ревнува от близостта на Цецо Василев с Борисов. Яд го е и ревнува от факта, че Василев държи медиите на властта, а не той.

Имате предвид, че Борисов се възползва от тези възможност така ли?

Да. Трябва да е ясно, че този човек ползва управлението на България  като собствен пенсионен фонд. Популистки мачка бизнеса, но удобно забравя факта, че бизнесът на приятелката му страшно  потръгна след като той стана главен секретар.

Събаря се барбекюто на Доган, а в същото време се подаряват 700 дка на дружеството Юлен. Корпоративна банка продължава да контролира повечето от държавните пари, за което, разбира се, се отплаща чрез своя медиен холдинг. Дънди Прешъс, които печелят милиарди в България продължат да връщат стотинки от тях в хазната, но никой не отваря въпрос за това. Важни и известни хора казаха в медиите, че точно тази фирма им е помагала, защото им е била препоръчана от Борисов. А какво по-голямо доказателство за това, че  търговията с влияние има, и че Борисов съветва с кои хора да се контактува, така че да си освежат позавехналия имидж? Трябва да бъде сложена точка на тези огромни монополи, които изхранват това самолюбие, тази арогантност, това самодоволство, което ние плащаме. И ще видите - скоро Европа ще поиска от нас да обясним и за Цеко Минев, и за Цветан Василев и за ЧЕЗ и за ЕОН и за корупционната сделка с Дънди Прешъс – за всички монополи. Но най-вече за монопола върху истината, който се държи еднолично от Бойко Борисов.

#медии #КПД на Успеха #ГОРД #Цеко Минев #АКТА #Европейска комисия #доклад #Дънди Прешъс #ЕОН #ЧЕЗ #Любомир Павлов #Касим Дал #Цветан Василев #Юлен #Бойко Борисов #ГЕРБ #Волен Сидеров #Атака #Европейски парламент #евродепутат #Слави Бинев #Меглена Кунева