Обратно към пълната версия на статията »

Светлозар Петров: Най-търсени са ИТ специалистите и владеещите чужди езици

Светлозар Петров: Най-търсени са ИТ специалистите и владеещите чужди езици
Заплащането силно зависи от квалификацията на служителя и от редкостта на уменията му, заяви управителят на JobTiger. Снимка: tbmagazine.net
A A+ A++ A

Светлозар Петров е управител на компанията JobTiger и един от създателите на сайта за търсене и предлагане на работа в България - www.jobtiger.bg. Той е създател и  съорганизатор на най-големия форум за студентски стаж и кариера - "Национални дни на кариерата".

Кои са най-търсените професии на българския пазар на труда? От какви кадри има нужда бизнесът?

Най-търсени остават ИТ специалистите и хората, владеещи чужди езици. Това е трайна тенденция. Най-общото твърдение за нуждите на бизнеса би могло да се обобщи така - търсят се висококвалифицирани специалисти. Това е европейска (и световна) тенденция, която намира своето изражение и у нас. Все пак фирмите, опериращи в България, се конкурират на световните и европейските пазари и начина да са успешни, е като имат по-качествени кадри и по-добра организация на труда и качество на продуктите. Добра новина е нарастващото търсене на инженери. Дано тази тенденция се запази.

Каква е динамиката на пазара на труда през първото тримесечие на годината? Какви тенденции се очертават?

Според мен няма някаква ясно изразена динамика и е трудно на този етап да се очертаят тенденции.

Посочете едни от най-важните фактори, оказващи влияние на пазара на труда?

Безспорно основният фактор е икономическата активност. Силно положително влияние оказват новите (български и чуждестранни) инвестиции. Това е основният двигател за трайно повишаване на заетостта.

Очакватe ли, че с настъпването на летния сезон безработицата ще намалее заради сезонната заетост?

Разбира се. Това е нормален, ежегоден процес, който вече е в действие. Първите туристи по северното черноморие пристигат за майските празници.

Можете ли да направите класация за нивата на заплащания? В кои сфери специалистите са най-добре платени?

Заплащането силно зависи от квалификацията на служителя и от редкостта на уменията му. Т.е. най-добре заплатени са най-търсените специалисти - в ИТ бранша и като цяло в аутсорсинга.

Има ли прогнози кои възнаграждения ще растат в бъдеще и в кои сфери?

Няма ясни прогнози, но в ИТ сферата има доста сериозни заявки за нови инвестиции и търсене на повече хора, което при определени условия може да резултира в растеж на заплатите.

Как оценявате връзката образование-бизнес?

Все по-добра е. Има, разбира се, какво да се желае, но нещата се случват малко по малко. Естествено всички искаме това да става по-бързо, но едва ли е възможно на този етап. Когато през 2004, преди 10 години, започвахме изграждането на кариерните центрове във висшите училищща в България, ситуацията беше много по-тежка. Когато фирма искаше да се свърже с даден университет, нямаше яснота дори кому да звънне. Сега именно кариерните центрове играят ролята на първа точка за контакт. Те функционират все по-добре и всъщност са все по-натоварени. По-късно, на база на успешните първи контакти, се идентифицират и реализират множество други възможности. Но най-важното е контактът, възможността да си говорим, да дискутираме възможностите и нуждите си.

Склонни ли са компаниите да наемат млади хора или предпочитат служители с по-голям стаж?

Склонни са, разбира се. Показва го най-малко повишеният интерес към "Национални дни на кариерата 2014", които приключиха наскоро с рекорден брой участници, както от страна на бизнеса, така и студенти. От друга страна, за всеки тип позиции се назначават подходящите хора. Не може да назначиш млад човек на позиция, за която се изискват дълги години опит и обратно. Това би било грешка и би довело до проблеми. Така че фирмите се съобразяват с това и за всеки тип позиция, назначават хора с подходящ трудов стаж, опит и умения.

#стаж #пазар #Труд #ИТ #специалисти #безработица #България #инвестиции #бизнес