Обратно към пълната версия на статията »

Младенов: Асад да сдаде властта в Сирия!

Младенов: Асад да сдаде властта в Сирия!
„България осъжда репресиите на режима на Башар Асад и смята, че насилието в страната трябва да спре незабавно“, категоричен бе Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е готова да домакинства на среща на представители на ООН, Арабската лига, Европейския съюз и всички заинтересовани страни, които искат да помогнат за хуманитарната криза в Сирия, обяви българският външен министър Николай Младенов.

„България осъжда репресиите на режима на Башар Асад и смята, че насилието в страната трябва да спре незабавно“, категоричен бе Николай Младенов, цитиран от пресофиса на МВнР, преди участието си в конференцията „Приятели на Сирия“ в Тунис в петък.

На срещата присъстват представители на повече от 70 държави, включително Арабската лига и ЕС, за да дадат координиран отговор на влошаващата се ситуация в Сирия. Русия и Китай нямат свои пратеници. Двете държави блокираха евентуалната намеса срещу режима на Башар Асад, като наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

„Ще поискаме групата „Приятели на Сирия“ да излезе с ясна позиция, че едностранните опити за политически промени от страна на режима, маскирани като реформи, са недостатъчни и целят единствено оставането му на власт и продължаването на репресиите срещу собствения му народ“, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Той апелира за оттегляне на президента Асад от власт, съставяне на правителство на националното единство и насрочване на свободни избори в страната.

Младенов добави, че България разглежда Сирийския национален съвет като легитимен представител на сирийските граждани, които искат промяна. „ЕС, Арабската лига, всички ние трябва да работим все по-активно със сирийската опозиция“, категоричен бе той.

Бунтовниците пък призоваха „Приятелите на Сирия“ да ги подпомогнат „чрез военни съветници, обучение и осигуряване на оръжия, с които тя да се защитава“, предаде „Ройтерс“.

Арабските и западните държави обаче не са единодушни по въпроса дали да въоръжат сирийските бунтовници, повечето от които са дезертьори от силите на президента Башар Асад. „Приятелите на Сирия“ се опасяват, че това може само да влоши насилието и то да се разпространи в съседните държави.

„Все по-тревожен е хуманитарният аспект на кризата. Преди дни ООН обяви данни, които дават основания да се смята, че в Сирия са извършени престъпления срещу човечеството“, каза още Николай Младенов.

Българският външен министър определи „този аспект от кризата като най-неотложен, защото става въпрос за спасяването на живота на много хора в различни части на страната".

„Единственото възможно решение е режимът да осигури достъп на екипи от агенциите на ООН и на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец до най-засегнатите места“, призова Николай Младенов.

#България #ООН #Сирия #Арабската лига #Европейския съюз #Николай Младенов #външен министър #Башар Асад #МВнР #Тунис #Приятели на Сирия #ЕС #Русия #Китай #Съвета за сигурност #президент #реформи #репресии #човечество #Червения кръст #Червения полумесец