Обратно към пълната версия на статията »

За да не прозира „срамотата”…!

За да не прозира „срамотата”…!
A A+ A++ A

Изборът на новия русенски митрополит Наум постави и някои интересни въпроси за…грамотността на архиереите ни, някои от които нескромно са самообладани от самочувствието на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх…!

Един бърз поглед върху „бюлетините”, които бяха писани на ръка, показва, че повечето от синодалите ни нямат особено голям афинитет към правописа и правилния словоред. На първо място се набива на очи, че почти никъде, където трябва да има, няма запетая. Пълен и кратък член пък е нещо напълно формално за „гласуващите”.

Един от тях пише: „Гласуваме…”, което създава притеснителното усещане, че се взема за няколко човека, а не само за един! Друг от архиереите пък пише, че гласува за „митрополит” Наум, преди той да е избран за такъв, след това го задрасква и се поправя. Една от бюлетините обаче е наистина уникална!

Там пише, че въпросният митрополит гласува „…като мнозинството…”, което вече не е личен вот…! Друг правопишещ пък е записал, че „дава благословението си…”, а в случая се иска просто „гласа” му!

Тук далеч не става дума за дребно заяждане, а само за принцип. Когато си на такъв висок пост, когато имаш претенции, редно е те да са покрити с достатъчно интелект,…за да не прозира отдолу „срамотата”…!

#митрополит #патриарх #правопис #епископ #гласува #Наум #бюлетина