Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев се гордее с Бокова

Плевнелиев се гордее с Бокова
Президентът Росен Плевнелиев прие Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова във връзка с учредяването на регионален център за нематериално културно наследство в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се гордее с работата и усилията, които полага Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Гордеем се с работата, с успеха и усилията, които полага генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, подкрепяме я“, каза президентът Росен Плевнелиев след среща с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, предаде агенция „Фокус“.

„Центърът на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство в България е изключително важен“, отбеляза Плевнелиев.

„Коментирахме, че президентската институция и ЮНЕСКО ще си сътрудничат във връзка с конференцията „Рио +20“. Темите са много важни – образованието, управлението на стратегическите ресурси на държавите“, каза още Плевнелиев.

„Дискутирана е и темата с Несебър. България изготви своя план и съм убеден, че ще има позитивни резултати“, отбеляза държавният глава.

Генералният секретар на ЮНЕСКО заяви, че България трябва да впише още паметници на културата в списъка на организацията, както и призова същото да се отнася и за нематериалното културно наследство.

„Откриването на центъра за нематериално наследство и регионалния център е една много добра новина за ЮНЕСКО, тъй като опазването и съхранението на нематериалното наследство се превръща в една от най-трудните и най-важните задачи в този глобализиращ се свят. Надявам се този център ще се превърне във водеща институция под егидата на ЮНЕСКО в тази важна област”, заяви Ирина Бокова.

По-рано днес Ирина Бокова откри в София център за защита на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа.

„Съхранението на нематериалното културно наследство е свързано със запазването на идентичността на народите на фона на засилващата се глобализация", каза Бокова.
Организацията вече има подобни центрове в Алжир, Китай, Япония, Перу и Южна Корея.
България е представена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО с нестинарството и Бистришките баби.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #Ирина Бокова #Бокова #Генерален директор на ЮНЕСКО #ЮНЕСКО