Обратно към пълната версия на статията »

Ще лети ли спешната помощ?

Ще лети ли спешната помощ?
A A+ A++ A

Системно транспортиране на тежки пациенти и животоспасяващи органи с хеликоптери, планират здравните власти с изграждането на санитарна авиация у нас. Засега обаче здравното министерство не мисли да инвестира в покупка на машините. В стратегията е записано, че това може да стане с публично-частно партньорство. Броят на летателните машини също ще се обсъжда.

Знаем, че спешната ни помощ е в крещяща криза и че бързата ни помощ съвсем не е толкова бърза, тогава защо изобщо се повдига въпроса с „летящите линейки“, при положение, че нямаме ресурсите за това? Ние не можем да подобрим бързината на „наземната“ помощ, че какво остава за въздушната...

Да, идеята е добра, но излиза, че сме олицетворение на приказката „на гол корем-чифте пищови“ и това, че имаме един-два хеликоптера, съвсем не дава значение на думата „спешност“.

На Запад хеликоптерите идват на 10-тата минута, когато се подаде сигнал. У нас обаче разбрахме, че линейките не идват за 10 минути, а какво остава за хеликоптерите.

Изобщо планираната стратегия е за една далеч по-развита страна, с висок стандарт, която може да си позволи лукса на санитарната авиация. Излиза, че на думи сме първенци, но на дела продължаваме да сме свидетели на смъртни случаи заради нашата „бърза“ помощ.

#Спешна помощ #хеликоптер