Обратно към пълната версия на статията »

Франс прес публикува пълния текст на украинското споразумение

Франс прес публикува пълния текст на украинското споразумение
Украинският президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумението за излизане от кризата в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новинарската агенция Франс прес публикува пълния текст на споразумението за излизане от кризата в Украйна, подписано от украинския президент Виктор Янукович и опозиционните лидери в страната.

Според първата точка от документа, 48 часа след подписването му трябва да бъде приет закон, който да възстанови Конституцията от 2004 г., заедно с приетите досега поправки.

В споразумението се посочва, че подписалите страни обявяват намерението си да създадат коалиционно правителство на националното единство до 10 дни след това.

2. Конституционна реформа, балансиране на правомощията на президента, правителството и парламента ще започнат веднага и ще бъдат завършени през септември 2014 г.

3. Президентски избори ще се проведат веднага след като бъде приета новата Конституция, но не по-късно от декември 2014 г. Ще бъдат приети нови избирателни закони и ще бъде сформирана нова Централна избирателна комисия на принципа на пропорционалността и в съответствие с правилата на ОССЕ и на Венецианската комисия.

4. Разследването на актовете на насилие в последните дни ще бъде проведено под общото наблюдение на властите, опозицията и Съвета на Европа.

5. Властите няма да въвеждат извънредно положение. Властите и опозицията ще се въздържат от употреба на сила. Парламентът ще приеме третата амнистия, покриваща същия кръг незаконни действия като закона от 17 февруари 2014 г. И двете страни ще положат сериозни усилия за нормализиране на живота в градовете и селата с оттеглянето от административни и държавни сгради и деблокиране на улици, градски паркове и площади.

Незаконното оръжие трябва да бъде предадено на министерството на вътрешните работи до 24 часа след влизането в сила на специалния закон, споменат в първа точка. Силите на властта и на опозицията ще прекратят конфронтацията. Правителството ще използва правоохраняващите сили изключително за физическата защита на държавни сгради.

6. Външните министри на Франция, Германия, Полша и специалният представител на президента на Руската федерация призовават за незабавно прекратяване на всякакво насилие и конфронтация.

#Украйна #криза #споразумение #опозиция #Виктор Янукович #Конституция #коалиционно правителство