Обратно към пълната версия на статията »

Родната полиция ни пази. Дали?

Родната полиция ни пази. Дали?
A A+ A++ A

От понеделник започва акция на МВР, което започва мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи от жители на малки населени места.

В една песен на Веселин Маринов се пееше: „Родната полиция ни пази“, но всички знаем, че действителността е съвсем различна. Защо трябваше да мине толкова време, десетки репортажи как села събират пари за охрана или за кмет, който влиза и в роля на охранител?

Заглавията в новинарските издания продължават да са от типа „Крадци убиха баба в плевенско село“, но защо именно сега полицията ни се раздвижи в провинцията? В крайна сметка, щом един така влиятелен политически лидер като Ахмед Доган не бе опазен от опит за атентат на публично място, пред очите на десетки свидетели, тогава какво остава за баба Пенка от Чурек?

Колкото и да ни се иска на всички ни тази спецакция да спре битовата престъпност, един въпрос изскача в съзнанието ни. Дали тази широка публичност на акцията не е само „прах в очите“ на бедните избиратели и охраната в селата ще си остане местен проблем?

Защото всички знаем, че „проблемът на давещия се е проблем на самия давещ“. А Веселин Маринов да си припява мелодичния рефрен...

#МВР #Веселин Маринов #полиция