Обратно към пълната версия на статията »

ЕС: Без напредък в Косово, Сърбия няма шанс за членство

ЕС: Без напредък в Косово, Сърбия няма шанс за членство
Етнически сърби горят флага на САЩ, докато честват "Битката на Косово поле" до паметник, разположен северно от косовската столица Прищина. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия има слаби шансове да получи статут на кандидат-членка на Европейския съюз до края на тази година, ако не покаже напредък в нормализирането на отношенията си с Косово.

Това заявиха във вторник европейски лидери, цитирани от АФП.

Решението за даване на този статут трябва да бъде взето през декември с единодушие от 27-те страни – членки на ЕС.

Германия обаче е против това да стане, ако Белград не напредне в нормализирането на отношенията с Прищина, коментира още изданието.

През октомври Европейската комисия предложи Сърбия да получи статут на кандидат за членство, като „се подразбира“, че трябва да бъдат подновени прекъснатите преговори с Косово, чиято независимост Белград не признава.

Това условие важи и за евентуално насрочване на дата за старт на преговорите за членство.

В неделя сръбският президент Борис Тадич заяви, че Сърбия няма да се откаже от интересите си в Косово в полза на ускореното присъединяване към Европейския съюз.

По думите му Сърбия трябва да запази идентичността си в Косово и да получи онова, което й се полага като държава – с други думи, правото да запази интегритета си.

Сърбия продължава да смята Косово за своя южна провинция и досега не е приела обявената от Косово през 2008 г. независимост.

Подобряването на отношенията между Белград и Прищина, и по-специално на диалога, започнал през март под егидата на ЕС, е условие Сърбия да получи през декември статут на кандидат-членка за Евросъюза.

Тези отношения обаче са извънредно деликатни поради напрежението от лятото в Северно Косово, където сърбите, които са мнозинство там, отказват да позволят на Прищина какъвто и да било митнически контрол по границата със Сърбия.

Положението в Северно Косово стана причина за прекъсване на диалога между Белград и Прищина.

Сърбия изгуби контрол над Косово през 1999 г., след като бомбардировките на НАТО сложиха край на близо двегодишната война между югославската армия и косовските албански сепаратисти.

През 2008 г. Косово обяви едностранно своята независимост, която до момента е призната от повече от 80 държави, включително България. Ключови страни, които не признават независимостта на Косово освен Сърбия, са Русия и Китай, както и пет от 27-те страни – членки на ЕС: Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

#Кипър #Словакия #Румъния #Гърция #Испания #България #Китай #Русия #ЕС #Президент на Сърбия #Борис Тадич #кандидат-членка #Прищина #Белград #ЕК #Европейската комисия #Европейски съюз #Косово #Сърбия