Обратно към пълната версия на статията »

Приключи сагата с наследника на румънския крал

Приключи сагата с наследника на румънския крал
Карол II. Снимкка: Уикипедия
A A+ A++ A

Върховният съд на Румъния официално призна по-големия син на бившия крал Карол Втори за негов законен наследник, с което се слага край на над 50-годишна съдебна сага, съобщи юридически източник.

Това решение има само символичен смисъл за бившето кралско семейство, но може да има последици за подялбата на имотите на Карол Втори, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Съдът разгледа обжалване, депозирано от бившия крал Михай срещу решение на апелативния съд, признаващо за законен наследник Карол Мирча Григоре, първороден син на бившия монарх Карол Втори, но роден от брак с простосмъртна.

Тази съдебна сага започна през 1955 г. в Лисабон, когато португалски съд реши казуса в полза на Карол Мирча. Две години по-късно най-висшата съдебна инстанция потвърди решението.

През 1991 г. синът на Карол Мирча - Паул, сезира румънското правосъдие с искане да изпълни решението на лисабонския съд.

Оттогава насам делото продължи с променлив успех за двете страни и страната бе осъдена от Европейския съд по правата на човека за това, че е нарушила правото на справедлив и приключен в разумен срок процес.

#Румъния #крал #Карол Втори #крал Михай #Карол Мирча Григоре #Лисабон #Европейския съд по правата на човека