Обратно към пълната версия на статията »

Китай изпита хиперзвукова ракета

Китай изпита хиперзвукова ракета
Китай потвърди, че е тествал хиперзвукови ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави. Снимка: svodka.start.bg
A A+ A++ A

Китай потвърди, че е тествал хиперзвукови ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави, предаде The Guardian, написа standartnews.com. Ракетата е достигнала скорост, надхвърляща Мах 10, или 12 359 км/ч. Така страната става едва втората в света след САЩ, успешно изпробвала устройство, способно да се движи със скорост 10 пъти над тази на звука и да пренася ядрена бойна глава, твърди американското издание Free Beacon.

Полетът е бил над територията на Китай „и това е напълно нормално, а тези изпитания не са насочени срещу някоя конкретна страна и не преследват специфични цели“, се казва в изявление на министерството. От Пентагона съобщават, че знаят за теста от 9 януари. Русия и Индия също имат подобни разработки, но не е публично известно да са провеждали успешно изпитание.

Според Free Beacon устройството е способно да премине през американската противоракетна защита. Американските разработки в тази сфера са на 10-15 години от реално разполагане за достигане на която и да е точка от планетата в рамките на не повече от 1 час.

#Китай #ракети #разработки #Пентагона