Обратно към пълната версия на статията »

Австрия е притеснена от оценката на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Австрия е притеснена от оценката на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“
Оценката за безопасността на новия 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ се базира на проучвания отпреди 20 г. и тъне в неяснота, смятат експерти от Австрия. Снимка: www.razkritia.com
A A+ A++ A

Оценката за безопасността на новия 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ се базира на проучвания отпреди 20 г. и тъне в неяснота. До тези заключения стига анализ на Австрийския екологичен институт, изготвен по поръчка на министерството на околната среда на Австрия, предаде darikfinance.bg.

Според доклада оценката за въздействието върху околната среда на новия реактор страда от съществени недостатъци. Сеизмичната опасност при площадката е окачествена като ниска, но на база проучване за сеизмични опасности, извършено преди 20 години.

Оценката на околната среда на практика не касае сценариите, възникнали през последните 20 години, като терористично нападение със самолет, ситуация, подобна на тази в АЕЦ „Фукушима“ и други, твърдят австрийски експерти.

Анализът на българските експерти сочи, че при тежка авария в атмосферата могат да бъдат изпуснати 30 TBq Цезий 137, но дори тогава няма да има радиационен риск за Австрия. В Австрийския екологичен институт смятат, че при най-тежкия сценарий за авария – експлозия в реактора, причинена от удар със самолет, силно земетресение и т.н., с изхвърляне на радиоактивен материал, няма как да се изключи радиоактивно замърсяване на територията на Австрия, защото данните в българския ОВОС не позволяват обективна оценка на опасността.

Австрийските експерти препоръчват да се вземе предвид и възможността от тежка авария и да се изчислят последствията от такава, в допълнение към разгледаните в ОВОС сценарии за ограничено изпускане на радиоактивен материал.

#Австрия #опасност #ОВОС #Козлодуй #Фукушима