Обратно към пълната версия на статията »

Бъсеску: Румъния трябва да се обедини с Молдова

Бъсеску: Румъния трябва да се обедини с Молдова
Румънският президент Траян Бъсеску отново заяви, че Румъния трябва да се обедини с Молдова, за да й помогне да влезе в ЕС. Снимка: infobalkani.wordpress.com
A A+ A++ A

Румънският президент Траян Бъсеску отново заяви, че Румъния трябва да се обедини с Молдова, за да й помогне да влезе в ЕС, и да я защити от Москва, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус“.

„Молдова е страна, в която има замразен конфликт в Приднестровието, ключът от който не е в Кишинев, а в Москва. Ние видяхме какво стана с Украйна и Армения. В някакъв момент, във връзка със съществуването на опозиция в Приднестровието и Гагаузия, Румъния е задължена да възстанови европейския път на Молдова посредством обединение”, каза той.

Бъсеску признава, че „в Румъния 70% от гражданите искат обединяването, а в Молдова само 30%”. Преди дни отново бе цитирано изявление на Бъсеску, в което се казва, че през 2014 г. Румъния открито и честно трябва да заяви, че съседна Молдова е румънска територия.

През декември миналата година Бъсеску заяви, че обединяването на двете държави трябва да стане третият национален проект на Букурещ след влизането в ЕС и НАТО.

#Траян Бъсеску #ЕС #НАТО #Украйна #Армения #Приднестровието #Кишинев #Румъния #Молдова