Обратно към пълната версия на статията »

Адел разби тазгодишните „Грами“

Адел разби тазгодишните „Грами“
Гласовитата британка смаза конкуренцията си и спечели в три от четирите най-престижни категории.
A A+ A++ A

Тазгодишната церемония по връчване на наградите „Грами“ ще остане в паметта на меломаните като голямата историческа победа на Адел.

Гласовитата британка смаза конкуренцията си и спечели в три от четирите най-престижни категории, предаде БГНЕС.

Парчето Rolling In The Deep донесе на изпълнителката статуетки за „Най-добра песен на годината“ и „Най-добър запис на годината“.

„21“ пък и спечели „Най-добър албум на годината“ и „Най-добра поп вокална компилация“. Тя освен това получи приз за „Най-добро поп изпълнение“ със Someone Like You.

„Благодаря ви много. Това е абсурдно“, сподели 23-годишната лондончанка, която през октомври слезе от сцената, за да претърпи операция на гласните струни.

„Този запис е вдъхновен от нещо съвсем нормално – просто връзка за боклука. Това бе най-повратната в живота ми година“, призна с вълнение тя.

Адел, чийто албум „21“ бе един от хитовете на 2011 г., по-рано днес благодари и на лекарите, които й помогнаха да се възстанови по най-бързия начин от операцията.

„21“ се продаде в повече от 6.3 млн. копия в САЩ и счупи голям брой рекорди. Компилацията се задържа на първото място в класацията на „Билборд“ цели 19 непоследователни седмици.

Членовете на „Фу Файтърс“ са следващите големи победители от церемонията. Те грабнаха пет статуетки в рокаджийските категории и още една за най-добро дълго видео. Парчето им „Walk“ пък им донесе „Грами“ за най-добро рок изпълнение.

Въпреки поводите за радост и бурните овации, настроението на публиката бе помрачено от смъртта на Уитни Хюстън в Бевърли Хилс.

Водещият на шоуто Ел Ел Кул Джей призова присъстващите да се помолят за Уитни, а операторите пуснаха видео, на което музикалната легенда пее I Will Always Love You.

Джей Зи и Кание Уест, които бяха удостоени с призове за песента Otis и албума Watch the Throne, обаче не получиха наградите си лично.

Организаторите раздадоха статуетки в повече от 75 категории. Голяма част от победителите използваха случая, за да кажат по няколко добри думи за Хюстън.

„Уитни, нямаше да бъда тук, ако не бе ти“, сподели със сълзи на очи певицата Мелани Фиона.

Може би обаче най-паметният момент от церемонията бе появата на Мич и Джанис Уайнхаус – родителите на покойната Ейми, която през лятото издъхна от прекомерна употреба на алкохол. Двамата получиха наградата на дъщеря си за дуета й с Тони Бенет Body and Soul.

„Да живее Уитни Хюстън! Да живее Ейми Уайнхаус! Да живее Ета Джеймс! Там горе има група от наистина красиви момичета“, заявиха с вълнение Мич и Джанис.

#Адел #Грами #Rolling in the Deep #Someone Like You #21 #САЩ #Билборд #Уитни Хюстън #Бевърли Хилс #I Will Always Love You #Джей Зи #Кание Уест #Тони Бенет #Ейми Уайнхаус