Обратно към пълната версия на статията »

Удължават живота на АЕЦ „Козлодуй“ с 20 години

Удължават живота на АЕЦ „Козлодуй“ с 20 години
Действащият лиценз на Пети блок ще изтече на 5 ноември 2017 г., а на Шести – на 2 октомври 2019 г. Снимка: www.razkritia.com
A A+ A++ A

Анализи на френско-руския консорциум между „Електрисите дьо Франс“ и „Концерн Росенергоатом“ доказаха, че срокът на експлоатация на 1000-мегаватовите Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде удължен поне с 20 години. След това е възможно и допълнително увеличение с още 10 години, съобщава пред в. „Преса“ изпълнителният директор на централата инж. Иван Генов.

На 20 декември на база на обследването на консорциума ръководството на централата е внесло в Агенцията по ядрено регулиране програма за подготовка на Пети блок за удължаване на срока на експлоатация. Действащият лиценз на Пети блок ще изтече на 5 ноември 2017 г., а на Шести – на 2 октомври 2019 г.

Програмата за мащабната модернизация ще премине на два етапа. Очаква се първият да приключи през 2017 г. и да струва около 200 млн. евро. След това до 2023 г. ще се извърши поетапна смяна на оборудването, чийто ресурс ще изтече тогава. Стойността на обновяването му е приблизителна – между 100 и 200 млн. евро.

#Козлодуй #Иван Генов #Агенцията по ядрено регулиране