Обратно към пълната версия на статията »

Солун ни дава временно мощите на цар Самуил

Солун ни дава временно мощите на цар Самуил
Тленните останки на цар Самуил може да бъдат пренесени временно у нас. Снимка: vidinbg.wordpress.com
A A+ A++ A

Тленните останки на цар Самуил може да бъдат пренесени временно у нас.

Идеята е костите на българския владетел да бъдат положени за поклонение в столичната църква "Света София" във връзка с честванията на 1000-годишнината на битката при Беласица и смъртта на героичния военачалник (есента на 1014 г.), предаде БГНЕС.

Така всеки българин ще може да почете царя, починал от инфаркт при гледката на 15- те хиляди свои ослепени от Василий II воини. Сега тленните останки на Самуил се намират в Солунския музей за византийско изкуство. За честванията през есента на 2014 г. ще ни дадат и плащаницата на Самуил.

Самуил управлява България от 997 г. до 6 октомври 1014 г. Той е първият владетел от династията на комитопулите. В продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II.

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата "Свети Ахил" край Малкото Преспанско езеро и открива 4 богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

#Самуил #Солун