Обратно към пълната версия на статията »

Паднаха заповедите за спиране на строеж в Иракли

Паднаха заповедите за спиране на строеж в Иракли
Снимка: e-burgas
A A+ A++ A

Бургаският съд отмени две от заповедите, с които в началото на годината бе стопирано изграждането на луксозно курортно селище в местността Иракли, показа проверка на "24 часа".

Една от тях заповедта за спиране на строително-монтажните работи на поземлен имот, собственост на фирма "Емона 2000". С второто решение пък е съборена друга заповед, касаеща същия парцел - тя е за отмяна на строителните книжа.

И двете производства са едноинстанционни, т.е. решенията са окончателни. От това обаче не следва, че фирмата-инвеститор може да възобнови строителните дейности още утре.

Строителството на въпросния проект (в неговата цялост терените са три) започна в началото на годината и предизвика протести, тъй като попада в две от зоните по „Натура 2000″ – защитена зона „Емине“ и защитена зона „Емине-Иракли“.

Причината за решения за спиране на строителството в Иракли бе скандалът, придобил известност като "Дюни гейт". В края на 2012, началото на 2013 г. природозащитници алармираха, че с багери се заравняват дюни в м. "Кокалу" край Несебър. Това предизвика незабавна реакция, намеса на Министерство на околната среда и водите и всички възможни институции. Оказа се, че теренът, който се намира на повече от 500 м от морския бряг е на несебърската фирма "СЛЕ Груп", която го е купила пък от тъста на Боби Михайлов. Започнаха проверки и дела, които още не са приключили.

#Иракли #строеж #Министерство на околната среда #Боби Михайлов