Обратно към пълната версия на статията »

Кунева: Докладът – най-негативният за България, откакто е еврочлен

Кунева: Докладът – най-негативният за България, откакто е еврочлен
Според Кунева за първи път Комисията препоръчва цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и Прокуратурата без досегашната политическа намеса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На фона на неспиращото самохвалство на управляващите България получи най-негативния доклад, откакто е член на Европейския съюз.

Това се заявява в позиция на Сдружение „България на гражданите“ и Меглена Кунева по повод Доклада на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, предаде БГНЕС.

Основните критики са за липса на воля за борба с престъпността и справяне с корупцията. Този път управляващите трудно ще успеят да припишат всичко на съдебната система, се казва още в изявлението. В доклада ясно се сочат техните отговорности.

Според Кунева за първи път Комисията препоръчва цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и Прокуратурата без досегашната политическа намеса.

„Докладът отчита, че държавни институции (и в частност Министерството на вътрешните работи, което е призвано да следи за спазването на законите) системно заобикалят реда за осъществяване на обществените поръчки“, заявяват от сдружението.

Подчертава се, че няма желание от страна на управляващите за изграждане на единна информационна система за борба с престъпността, допълва Кунева.

За първи път се акцентира върху честността на изборите. В доклада се сочи, че купуването на гласове и прозрачността на финансирането на партиите е ясен белег за нежеланието и неспособността на управляващите да се „преборят с организираната престъпност и корупцията“, пише още в позицията.

„Брюксел ни казва онова, което всички знаем: управлаващите в България не искат промяна. Сдружение „България на гражданите“ призовава управляващите от ГЕРБ да спрат с постоянните оправдания, да признаят съществуващите проблеми и да намерят поне малко смелост за истински промени“, категорична е Меглена Кунева.

#ГЕРБ #Брюксел #прокуратурата #Висшия съдебен съвет #престъпност #корупция #ЕК #доклад #България #Европейския съюз #Меглена Кунева