Обратно към пълната версия на статията »

Дянков: Да вдигнем пенсионната възраст сега

Дянков: Да вдигнем пенсионната възраст сега
Борисов и Дянков явно отново ще се занимават с пенсионната възраст след компромиса от 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков ще предложи на кабинета да преразгледа вдигането на пенсионната възраст с идеята това да стане доста по-рано от предвиденото в приетия през 2010 г. компромис със синдикатите, оповести самият той.

„Сега е моментът да се преразгледа въпросът за пенсионната възраст. Само чрез истинска реформа ще можем да осигурим дългосрочно по-високи пенсии на българите и да намалим дефицита в Националния осигурителен институт“, каза финансовият министър в интервю за в. „Труд“ в понеделник.

„Ако направим пенсионирането по-късно и дадем възможност на хората да работят по-дълго, тогава в системата ще има пари за трайно увеличение на всички пенсии“, допълни той.

Сега в общия случай жените в България се пенсионират при навършване на 60 години, а мъжете – при 63 години. „Труд“ изтъква, че двете възрастови граници са сред най-ниските в Европа, като по-късно се пенсионират дори в най-богатите държави на континента като Германия и Люксембург.

Според промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2010 г., възрастта ще се вдигне чак през 2021 г. Тогава увеличението ще е на всеки 12 месеца, докато стане 65 г. за мъжете през 2024 г. и 63 г. за жените през 2026 г.

Симеон Дянков обаче е на друго мнение, отбелязват от вестника.

„Напълно възможно е първата стъпка да бъде още догодина, тъй като проектобюджетът за 2012 г. и законите към него току-що са влезли в Народното събрание и тепърва ще се разглеждат“, каза вицепремиерът.

Финансовият министър настоява за реформата, след като увеличението на социалните осигуровки с 1,8 процентни пункта от 1 януари тази година не е дало желания резултат.

Идеята за вдигане на осигурителната тежест се защитаваше от социалния министър Тотю Младенов и от Христина Митрева, бившата шефка на Националния осигурителен институт (НОИ).

Пред „Труд“ Симеон Дянков цитира анализ на НОИ, че с вдигането на осигуровките не е изпълнена основната цел – да се намали дефицитът в осигурителния институт. Напротив, „дупката“ расте и тази година НОИ се очаква да приключи с 300 млн. лева дефицит.

„Всъщност събрана е едва около 1/3 от сумата, която Тотю Младенов и Митрева бяха сметнали, че ще съберат. Реформата не се получи. Още тогава твърдях, както и повечето икономисти, че при криза вдигането на осигуровките няма да даде желаните резултати“, каза Дянков.

„Анализът ни показва, че голяма част от хората (над 60%), които навършат пенсионна възраст, продължават да работят. През 2010 г. са се пенсионирали 90 хил. души, от които 63 хил. са навършили преди това нужните години, но не са спрели работа. Което показва, че самите хора предпочитат да работят по-дълго“, аргументира се Дянков.

За първи път предложенията на ГЕРБ за пенсионна реформа бяха представени през януари 2010 г. от министъра на труда Тотю Младенов, припомня „Труд“.

Първият вариант предвиждаше от 2012 г. осигурителният стаж да се повиши ударно с три години и да стане 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Според втория вариант от 2012 г. възрастта за жените трябваше да се увеличава с по четири месеца за всяка календарна година до 2019 г. и да се изравни с тази за мъжете – 63 години. От 2021 г. трябваше да започне ново увеличение на пенсионната възраст – този път и за двата пола, за да стане 65 години през 2026 г.

През май 2010 г. Тотю Младенов излезе с нов вариант – да се увеличи осигурителният стаж за пенсия наведнъж с три години от 1 юли 2011 г. За сметка на това възрастта за пенсия оставаше 60 години за жените и 63 за мъжете. Еднократно увеличение на стажа се предвиждаше и за работещите в МВР и военните. Също от 1 юли 2011 г. те трябваше да се пенсионират след 30 години общ стаж, от които 20 в системата на сигурността.

Предложението очаквано предизвика отрицателна реакция от страна на синдикатите. Те контрираха с искане за увеличение на пенсионната вноска като форма за намаляване на дефицита в пенсионния фонд.

В края на юли социалният министър заговори за плавно увеличение на стажа за пенсия. През август правителството одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, според които нарастването беше с по една година през 2011 г., 2012 г. и 2013 г. Така през 2013 г. жените щяха да имат право да се пенсионират при навършени 60 години и 37 години стаж (34 сега), а мъжете – на 63 години и след 40 години стаж (сега 37).

Увеличение с три години от 1 януари 2011 г. се предвиждаше и за учителите, служителите на МВР и МО.

Няколко седмици по-късно КНСБ и КТ „Подкрепа“ обявиха, че готвят структурите си за протести, ако правителството не оттегли от парламента проекта за промени в кодекса. През октомври КНСБ и КТ „Подкрепа“ се споразумяха с премиера вместо увеличение на възрастта или стажа за пенсиониране, да се повишат осигурителните вноски с три процентни пункта. „Слушах ги всички – синдикати, работодатели, финансисти. Това е решението“, каза тогава Бойко Борисов.

В резултат правителството внесе и парламентът гласува нови промени в Кодекса за социално осигуряване. Според тях от 1 януари 2012 г. осигурителният стаж ще започне да се увеличава с по четири месеца на година. Нарастването ще продължи до 2020 г., когато мъжете ще се пенсионират след 40 години трудов стаж, а жените - след 37 години.

От 2021 г. ще започне да расте възрастта за пенсиониране. Стъпката ще е с по шест месеца на година, за да стане 65 години за мъжете през 2024 г. и 63 години за жените през 2026 г.

За полицаи и военни стажът трябваше да се повиши с три години – от 25 до 28 г. Увеличението трябваше да е с по 4 месеца на година и да започне от 2012 г.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #пенсионери #пенсионна реформа #пенсионна възраст