Обратно към пълната версия на статията »

Протести срещу Европейската банка за възстановяване и развитие заради въглищата

Протести срещу Европейската банка за възстановяване и развитие заради въглищата
Снимка: www.napravisam.bg
A A+ A++ A

В няколко европейски столици във вторник имаше акции против присъстевието на Европейската банка за възстановяване и развитие на международната среща за въглища и климат, организирана от Световната въглищна асоциация, успоредно със Световната среща на ООН по климата, която се провежда в Полша.

Групите участващи в протестните акции са на мнение, че присъствието на ЕБВР на срещата за въглища и климат – която критиците определят като подкопаваща духа на световната среща на ООН – намират за обезпокоителен сигнала, че банката ще продължи да налива обществени пари във въглеродно-интензивни проекти, съобщиха от „За Земята“.

ЕБВР в момента преразглежда своята енергийна стратегия, която ще предопределя инвестициите й в енергетиката, но участието на банката във форума предполага, че новата стратегия няма да вземе насериозно заплахата от климатичните промени.

Докато делегатите от целия свят се събират във Варшава за деветнайсетата конференция по климата, идват все повече недвусмислени аргументи от научната общност, че трябва да оставим в земята поне 2/3 от наличните резерви в изкопаеми горива, ако искаме да ограничим покачването на глобалните температури под 2 градуса Целзий. Въпреки това ЕБВР планира да продължи да инвестира в изкопаеми горива, включително въглища, според представения през лятото първи вариант на енергийна стратегия. Между 2006 и 2011 г., докато действаше настоящата енергийна стратегия, 48% от 6.7-милиардния портфейл на банката отидоха за проекти в изкопаеми горива. Подкрепата за въглищни проекти се увеличи през този период от 60 на 262 милиона евро. Фиданка МакГраф, координатор на екипа, които наблюдава ЕБВР от името на Банкуоч, казва:

„Докато международната среща за въглища и климат се опитва да пробута така наречените технологии за „чисти виглища“, ние можем да го определим единствено като последен опит за добиране на въглищарското лоби до продължаване на живота на една остаряла и умираща индустрия. Как тогава изобщо някой може да повярва на ЕБВР, че банката сериозно се бори с предизвикателствата на промените в климата в своята нова енергийна стратегия. Ако няма сериозни промени в енергийната стратегия на ЕБВР, нейните акционери могат спокойно да я прекръстят на „Европейска банка за рекарбонизация и разрушения“.

Въглищните проекти не могат да възстановят или развият страните, в които оперира банката, но ще поддържат статуквото, което бута света все по-близо до ръба на климатична катастрофа“, добавя МакГраф.

През лятото повече от сто организации коментираха излязлата стратегия и поискаха от ЕБВР да последва примера на своята по-голяма сестра Европейска инвестиционна банка и да въведе критерии за ограничаване на заемите за въглищни ТЕЦ и за минна дейност. Новата енергийна стратегия се очаква да бъде одобрена от борда на ЕБВР на 10 декември.

В София активисти на Банкуоч, „За Земята“ и „Грийнпийс“ занесоха кратко послание и торба въглища в офиса на ЕБВР.

#Европейската банка за възстановяване и развитие #ЕБВР #банка #въглища #Полша #Варшава