Обратно към пълната версия на статията »

Трише: Еврозоната е изложена на системен риск

Трише: Еврозоната е изложена на системен риск
Мандатът на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише изтича само след няколко дни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише предупреди, че финансовата система е изложена на сериозна заплаха със задълбочаването на конфликта между европейските политици за това как да намерят изход от дълговата криза в еврозоната.

''Кризата придоби системно измерение'', заяви Трише във вторник пред икономическата комисия на Европарламента, цитиран от агенция ''Блумбърг''.

По думите му напрежението покрай суверенния дълг на малките икономики вече е навлязло и в някои от големите страни.

''Кризата е системна и се налага решително справяне с нея'', категоричен бе председателят на ЕЦБ, чиито мандат изтича след няколко дни.

''Голямата обвързаност във финансовата система на ЕС доведе до бързото нарастване на риска от значително разпространение на кризата. Това заплашва стабилността на целия ЕС и оказва опасно влияние на реалната икономика в Европа и отвъд нея," каза още той.

След среща с германския канцлер Ангела Меркел, френският лидер Никола Саркози даде краен срок до края на месеца за намиране на адекватен отговор на кризата, която постави под съмнение бъдещето на еврозоната и разтърси световните финансови пазари.

Междувременно, и стартът на разширения и по-силен Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) е под въпрос, тъй като остава новият инструмент да бъде ратифициран по-късно във вторник от парламента на Словакия.

Премиерът на страната Ивета Радичова обаче не успя да гарантира подкрепата на коалиционното правителство за фонда, като една от партиите отказа да участва във вота.

#Европейския фонд за финансова стабилност #ЕФФС #Словакия #ратифициране #Ивета Радичова #еврозоната #дългова криза #суверен дълг #Гърция #ЕЦБ #Европейската централна банка #Жан-Клод Трише #Европейския парламент #ЕС #Европейски съюз