Обратно към пълната версия на статията »

Двама лекари с условна присъда заради смърт на пациентка

Двама лекари с условна присъда заради смърт на пациентка
Двама лекари са с условна присъда заради смъртта на пациентка.
A A+ A++ A

Условни присъди получиха двама пловдивски гинеколози в размер на шест месеца за смъртта на пациентка.

Борис Кузманов, който е племенник на президента Петър Стоянов по линия на съпругата му Антонина, и Христо Кунчев ще изтърпят наказанието си при три години изпитателен срок. Двамата заедно трябва да платят и 40 000 лева на роднините на починалата Елена Венкова, съобщи "Стандарт".

Борис Кузманов е признат за виновен, че като акушер-гинеколог на Елена е станал причина за смъртта на жената. При вземане на биопсия, докторът е пробил маточната стена на жената и е причинил разкъсване на тънкото черво. Също така тя не е била под постоянно лекарско наблюдение и в интензивното, където на смяна е бил Христо Кунчев.

Вместо да бъде оперирана двамата лекари я подложили на медикаментозно лечение и така довели пациентката до състояние на перитонит. Междувременно тя е била оперираната, но два дни след операцията починала от усложнения, заради забавянето.

Това не е единственото провинение на Борис Кузманов. Две години след инцидента с починалата жена, той бе задържан с няколко дози хероин. По-късно бе освободен, тъй като стана ясно, че дрогата е била за лична употреба и докторът е наркозависим. След случката се подложи на лечение, като пред съда обясни, че смъртта на Елена го накарала да посегне към дрогата и категорично отрече, че е бил под влияние на наркотици, когато е пробил матката и червото на жената.

#лекари #Петър Стоянов