Обратно към пълната версия на статията »

Клинтън пристигна в София

Клинтън пристигна в София
Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън пристигна в България. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън пристигна в България с половин час закъснение.

Самолетът на Хилъри Клинтън кацна на летище София със закъснение от около половин час заради лошите метеорологични условия, предаде БГНЕС.

Самолетът - модифициран "Бойнг 757", с който пътува Клинтън, кацна около 12.30 часа на летище "София".

Хилари Клинтън беше посрещната в правителствения сектор на аерогарата от министъра на външните работи Николай Младенов, по чиято покана е визитата й.

Сред официалните лица на посрещането бяха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

Държавният секретар на САЩ идва в България по покана на външния министър Николай Младенов.

По време на няколкочасовата си визита в България клинтън ще се срещне с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. В двустранните разговори, които ще се състоят в сградата на Министерския съвет, от българска страна ще участват вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, министрите Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков, и посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.

Сред основните теми на разговорите по време на визитата на Хилъри Клинтън ще бъдат двустранното сътрудничество между САЩ и България, ситуацията в Северна Африка и Близкия изток, перспективата пред държавите от региона на Западните Балкани, както и енергийната сигурност.

След официалните й срещи с управляващите, Хилъри Клинтън е пожелала да почерпи информация за страната ни отпредставители на неправителствени организации. Техните имена обаче се пазят в строга тайна от американското посолство.

Около 14 ч. се очакват изявления на премиера Бойко Борисов и на Хилъри Клинтън.

#Хилъри Клинтън #Клинтън #държавен секретар на САЩ #Росен Плевнелиев #Президент на България #Бойко Борисов #премиер на България #Николай Младенов #министър на външните работи #Симеон Дянков #Цветан Цветанов #Трайчо Трайков