Обратно към пълната версия на статията »

ЕК предлага драконовски мерки срещу употребата на найлонови торбички

ЕК предлага драконовски мерки срещу употребата на найлонови торбички
Държавите от ЕС могат да прилагат мерките, които смятат за най-подходящи, включително такси, национални цели за намаляване на употребата на този тип торбички или забрана при определени условия. Снимка: www.spekulanti.com
A A+ A++ A

Европейската комисия прие предложение, съгласно което държавите членки ще трябва да намалят използването на тънки найлонови торбички за пазаруване на своя територия.

Държавите от ЕС могат да прилагат мерките, които смятат за най-подходящи, включително такси, национални цели за намаляване на употребата на този тип торбички или забрана при определени условия, съобщиха от ЕК.

В повечето случаи тънките найлоновите торбички се използват само веднъж, но могат да останат в околната среда в продължение на стотици години, често под формата на вредни микроскопични частици, които са особено опасни за морските организми.

„Предприемаме действия за разрешаване на един много сериозен и видим екологичен проблем. Всяка година в Европа се изхвърлят над 8 милиарда найлонови торбички, които причиняват огромни щети на околната среда. Някои държави членки вече постигнаха отлични резултати по отношение на намаляването на употребата на найлонови торбички на своя територия. Ако и други последват примера им, можем да намалим настоящото общо потребление в Европейския съюз с до 80%.“, съобщи еврокомисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник.

#Европейската комисия #найлонови торбички #мерки #околна среда #Европейския съюз #Янез Поточник