Обратно към пълната версия на статията »

"Тайм": Вампирите в България - коктейл от истина, лъжа и сензация

"Тайм": Вампирите в България - коктейл от истина, лъжа и сензация
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вампирската митология не е нещо ново за България. Проблемът, с който се сблъскват днешните български археолози, обаче е в каква пропорция да смесят истина, лъжа и сензация, за да се получи примамлив туристически коктейл, който в същото време да не причинява махмурлук на учените.

Според проф. Николай Овчаров, всеки исторически факт, легенда или мит, който е интересен и сензационен, трябва да се използва.

Археологът уточнява, че в случая с вампирите се страхува от прекаленото опростяване и отклоненията от научното обяснение на ритуалите.

След като е посетил замъка на граф Дракула в румънския град Бран, професорът продължава да смята, че героят на Брам Стокър не е нищо повече от литературна метафора и спомен за един много кръвожаден тиранин.

Миналата година в Созопол археолозите разкопаха гроб на аристократ, в чийто гръден кош е било забито желязно острие.

Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е "експерт по вампири", скелетът е на черноморския пират Кривич, пише списание "Тайм".

Находката беше показана в НИМ и се радваше на завиден интерес, а след излагането ѝ в созополския музей туристите в черноморския град са се увеличили три пъти.

За находката писаха и редица големи световни медии, сред които агенция "Франс прес", Би Би Си, "Дискавъри нюз", "Нешънъл джиографик" "Вашингтон пост", "Фокс нюз", руски и балкански издания.

Кривич става повод за конфликт между двамата конкуриращи се "експерти по вампири".

Проф. Овчаров, който е документирал над 20 погребения, силно отклоняващи се от християнските традиции заради способи, пречещи на тялото да "стане от гроба", е убеден, че след като си свършат работата, археолозите трябва да погребат костите наново.

Според проф. Димитров обаче препогребването трябва да стане, след като стихне интересът към находката.

Подобни казуси са намерили решение в по-опитната във вампирско отношение Румъния. Там костите се препогребват, но се правят реплики, възстановки на археологическите обекти, интерактивни презентации и др.

Отворен остава въпросът доколко е целесъобразно да се примамват туристите с кич, както и дали подобни компромиси с достоверността, макар и полезни за туризма, не причиняват вреди на науката.

/"24 часа"/