Обратно към пълната версия на статията »

Къде са царските ни каляски?

Къде са царските ни каляски?
A A+ A++ A

Историята ни е ощетена от историческите обстоятелства. Оказва се обаче, че царските каляски, или поне една част от тях е запазена и се намира в импровизиран музей на конния спорт, в конна база край Стара Загора. Възниква въпросът, защо тези уникални исторически превозни средства се намират в покрайнините на Стара Загора, а не са в музей, където да бъдат реставрирани и достъпни за широка публика? Това ли е заслужилият "музей", където да видим тези живи реликви!?

Като за капак на всичко, в помещението около каляските са поставени скелети на коне, които мелодраматично се вписват в ситуацията, като порязват пространството и карат съзнанието да кърви, ранено от безумна еклектика. Този вездесъщ водевил приключва с тежка метална врата, която затваря на сигурно място свенливата гузност на строителите на най-съвременна България!

Каляските са били използвани и в кинематографията, в годините след референдума от 1946 г. Днес тези "уморени актьори" са "пенсионирани" без право на „пенсия". Да има музей на коня и конния спорт в една конна база е нещо напълно нормално, но когато в този музей изведнъж се "телепортират" каляски, това вече прилича на откровено скриване на тези исторически паметници от очите на обществото. Въпросът е, защо?

#Стара Загора #музей #кон #пенсия #паметници