Обратно към пълната версия на статията »

Честит Трифоновден!

Честит Трифоновден!
Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.
A A+ A++ A

Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква на 1 февруари (по новоюлианския календар).

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2, 3 февруари, уточнява БГНЕС.

Те се празнуват както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — свети Симеон.

Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Някои хора празнуват на 1 февруари, а други на 14 февруари (по нов стил).

Свети мъченик Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя.

Родителите на св. Трифон били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили в сърцето на своето чедо да разгорят любов и преданост към Бога.

Трудът на родителите скоро дал своя плод. Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана - умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно.

Мъченица и терзана, тя се хвърляла в огън, хвърляла се и във вода от мъка. Идвали най-способни лечители, но накрай родителите й се убедили, че за болестта й няма лек.

Гордиана обаче непрестанно повтаряла едно и също: „Никой не може да ме излекува, освен Трифон“.

Тия думи отдавали на душевното й страдание и ги отминавали без внимание. Но когато нямало вече какво да правят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек Трифон, който лекува болни, и да го доведат.

Тогава св. Трифон бил на 17 години. Довели го в Рим. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, истинността на обясненията му, че живият и истинският Бог, в Когото вярват християните, е излекувал девойката, била очевидна за всички.

Мнозина повярвали и се кръстили. Императорският дом се изпълнил с радост. Благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин.

Той обдарил богато свети Трифон и с благодарност го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата било чуждо за богатството, затова той раздал по пътя си всичко на нуждаещите се.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Имен ден днес празнуват носещите имената Трифон и Трифона.

#Трифон #Трифоновден #Българската православна църква #имен ден #Трифон Зарезан #Сретение Господне #Свети Трифон #Римската империя #християнство #християни #Бог #Гордиан #Иисус #Рим #лозя