Обратно към пълната версия на статията »

Местната власт акцент в Бюджет 2014

Местната власт акцент в Бюджет 2014
Орешарски определи срещата в Пазарджик като много полезна и посочи, че най-острите въпроси трябва да се решават, в това число и със собствени ресурси, „а не само да разчитаме на европейски средства“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ще поставим местните власти като един от акцентите за следващата година при бюджетирането, в зависимост от общите финансови възможности на държавата“, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след среща с областния управител и кметове от област Пазарджик.

Премиерът е запознал кметовете с общата политика на кабинета и намеренията за взаимоотношенията между местната и централната власт, предава БГНЕС.

Орешарски подчерта колко е важно да има добро разбирателство с Националното сдружение на общините в България.

„Със Сдружението ще имаме много работа през следващата година от гледна точка на прецизиране и ревизиране на местни и централни функции“, заяви министър-председателят.

Орешарски определи срещата в Пазарджик като много полезна и посочи, че най-острите въпроси трябва да се решават, в това число и със собствени ресурси, „а не само да разчитаме на европейски средства“.

Премиерът отбеляза, че за следващия програмен период парите за регионална политика и транспорт не само не са повече, но дори са и по-малко от настоящия период.

Кметът на Пазарджик, Тодор Попов, изрази удовлетвореност от стила и начина на поведение на централната власт в лицето на министър-председателя.

„Това, за което настоявахме толкова години – централната власт да припознае местната власт като важен стратегически партньор при реализирането на държавни секторни политики – започва вече да се случва“, каза Попов.

Той заяви, че разбира, че за следващата година възможностите на държавата няма да бъдат много по-различни от сега и никой не може да очаква чудеса.

„Обнадеждени сме от това, че държавата наистина се отнася по-различно към проблемите на местната власт“, сподели кметът на Пазарджик и благодари на премиера за възстановяването на Съвета по децентрализация.

Областният управител Иван Йорданов акцентира върху необходимостта от рехабилитация на пътни участъци в региона, изграждането на регионално депо за отпадъци, както и проблема с питейната вода в общините в областта.

Орешарски и транспортният министър Данаил Папазов присъстваха и на първата копка на автогарата в Пазарджик.

Премиерът изрази надежда, че проектът ще бъде успешно публично-частно партньорство между общината и частния сектор.

Той изтъкна значението от обществената отговорност на частния сектор, особено в период, в който правителството прави усилия да активизира стопанската дейност и да насърчи всички стопански активни хора в страната да допринесат за общите усилия за излизане от рецесията и за връщане на България на пътя на растежа.

Министър-председателят сподели, че граждани от Пазарджик са му подсказали, че на автогарата много ще отива и един околовръстен път - за да се реши проблемът с преминаването на тежкотоварни автомобили през града.

#Пламен Орешарски #местна власт #бюджет #2014 #Пазарджик