Обратно към пълната версия на статията »

Трайков: Да станем повече от „бедни либертарианци”

Трайков: Да станем повече от „бедни либертарианци”
Трайчо Трайков взе думата и посочи, че в момента „остро седи въпросът, че ние сме бедни“. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че е време българите да станат нещо повече от „бедни либертарианци“, като покажат конкурентоспособност на международния пазар на инвестиции.

Това той направи след кръгла маса на тема предстоящите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, който предстои да бъде разглеждан в пленарна зала през месец юни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Една от идеите, по които се работи за насърчаване на инвестициите, е общините да могат да получават обратно платения корпоративен данък от фирми, които местната администрация е привлякла да инвестира, посочи Трайков.

Макар тази точка да не е залегнала в закона, тя може да бъде  предложена от правителството и приета от Народното събрание с цел да стимулира общинските власти в намирането на капитали, уточни той.

По думите на Трайков целта е да се повиши добавената стойност на българската икономика, което означава по-високи печалби за фирмите и по-високи заплати за работниците.

В проведената среща, освен министър Трайков, участие взеха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов, представители на Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българо-германската и Българо-американската търговска камара, както и независими експерти и ръководители на големи фирми.

Основните промени, които се предвиждат в текста на Закона за насърчаване на инвестициите, насърчават безвъзмездната финансова помощ за работодатели, инвестиращи у нас, за покриване на разходите за осигуровки на служителите за определен период от време (до 3 години).

Идеята е тази мярка да се прилага като алтернатива на някоя от действащите в момента финансови мерки за клас А инвеститорите.

Насърчителни мерки като осигуряване на пътна инфраструктура до сградите, в които инвеститорът извършва дейността си, както и по-облекчени административни процедури и други има в действащия в момента закон.

Относно получаването на сертификат за клас А на инвестицията се добавя и критерият брой на новооткритите работни места, уточни Борислав Стефанов.

Досега беше от решаващо значение обемът на вложените средства в дълготрайни материални активи, припомни той.

Изпълнителният директор на БАИ посочи още, че през миналата година България е била заобиколена от инвестиции на обща стойност около 440 млн. лв.

По думите му става въпрос за гигантите в производството на банкомати NCR, както и производителят на гуми Nokian Tires.

Стефанов обясни, че макар страната да е била сред малкото останали кандидатки да привлекат проектите, едната компания е избрала Сърбия, а другата в момента се двоуми между Турция и Сърбия.

На срещата беше изтъкнато, че са необходими усилия за подобряване на цялостната бизнес среда. Според допитване, проведено от Българо-германската търговска камара, най-сериозни проблеми за бизнеса са корупцията, инфраструктурата и недостатъчно квалифицираната работна ръка.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че общуването на бизнеса с държавната администрация трябва да се подобри, и изтъкна необходимостта от по-скоростно въвеждане на електронни услуги от страна на правителството.

Икономистът Георги Ангелов пък добави, че идеята да се дават преференции на една група инвеститори и да се загърбват останалите няма да доведе до нищо добро.

Според подобен подход това ще увеличи нелоялните търговски практики, защото компаниите, инвестиращи в нови проекти, ще имат по-голямо конкурентно предимство да назначават нови работници поради опрощаването на осигуровките, подчерта Ангелов.

Трайчо Трайков взе думата и посочи, че в момента „остро седи въпросът, че ние сме бедни“.

Министърът каза, че и той доскоро е споделял либертарианските икономически виждания (прокламиращи равни права за всички, които правят бизнес), но това се е променило.

„Сега е време да представим страната си по най-добър начин и да излезем с нещо, с което да сме конкурентоспособни на международния пазар на инвестиции и да станем нещо повече от бедни либертарианци“, уточни Трайков.

#икономист #Георги Ангелов #Цветан Симеонов #Турция #Сърбия #България #БТПП #Българската търговско-промишлена палата #БСК #Българската стопанска камара #директор на БАИ #Борислав Стефанов #БАИ #Българската агенция за инвестиции #Народното събрание #Закона за насърчаване на инвестициите #енергетиката и туризма #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Трайчо Трайков