Обратно към пълната версия на статията »

Колапс на държавния апарат в САЩ заради бюджета

Колапс на държавния апарат в САЩ заради бюджета
Правителствените служби в САЩ започнаха да спират работа за първи път от 17 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителствените служби в САЩ започнаха да спират работа за първи път от 17 години, след като Конгресът, в който има сериозни разделения заради здравния закон на президента Барак Обама, не успя да постигне споразумение за финансиране на правителствените служби, пише вестник „Вашингтон пост“, цитиран от Дарик.

Спирането на работата на правителствените служби означава, че около 800 000 души ще трябва да излязат в отпуск.

Националните паркове, паметници и музеи ще бъдат затворени, същото се отнася и за повечето държавни учреждения. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти ще трябва да работят без заплащане. А много заседания на Конгреса ще бъдат отложени, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Въпреки трескавите ходове, които предприеха в последния момент Белият дом и двете камари на Конгреса, безизходицата, възникнала заради здравния закон на Обама, не можа да бъде преодоляна и се стигна до подготовка за спиране на работата на правителствените служби в САЩ, посочва вестник „Ню Йорк таймс“.

Правителството на Обама и контролираната от републиканците Долна камара на Конгреса и преди са имали разногласия, които са можели да предизвикат спиране на средствата за държавния апарат, но винаги са постигали споразумение в последния момент, за да избегнат проблеми с работата на правителствените служби. Войната на най-ревностните консерватори в Камарата на представителите срещу здравния закон на Обама стигна до неизбежния си край и сега спирането на работата на правителствените служби може да постави на изпитание търпението на избирателите по отношение на рискованата политика на републиканците. Възраженията в партията прерастват в сериозно недоволство и съвсем не е сигурно, че членовете й ще са единни в исканията си за отстъпки по въпроса за здравната реформа, ако спирането на работата на държавния апарат продължи известно време, коментира „Ню Йорк таймс“.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър отхвърли мнението, че тактиките на републиканците са довели до спиране на работата на правителствените служби, и настоя, че виновни всъщност са демократите, които по думите му отказват да преговарят за здравния закон. Демократите обаче са уверени, че американската общественост ще продължи да държи отговорни републиканците за нарушаването на дейността на държавния апарат, ситуация, която може да продължи с дни, докато не се стигне до споразумение. Според съпартийците на Обама републиканците използват непочтени методи, за да постигнат отмяна на закон, приет преди четири години, ратифициран от Върховния съд и одобрен от избирателите на последните президентски избори, изтъква британският вестник „Гардиън“.

Въпреки драмата около спирането на работата на правителствените служби настоящата безизходица е прелюдия към вероятно доста по-опасно противопоставяне, свързано с необходимостта Конгресът да вдигне тавана на държавния дълг, за да позволи нови правителствени заеми, отбелязва британският вестник „Файненшъл таймс“.

#САЩ #конгрес #бюджет #Джон Бейнър #Барак Обама