Обратно към пълната версия на статията »

Георги Манчев, изпълнителен директор на „ЕнергоСервиз“ АД: По-малко политика, повече национален интерес за ядрената енергетика

Георги Манчев, изпълнителен директор на „ЕнергоСервиз“ АД: По-малко политика, повече национален интерес за ядрената енергетика
A A+ A++ A

Интервю с Георги Манчев, изпълнителен директор на „ЕнергоСервиз“ АД, за Бизнес приложението „Инвеститори на десетилетието“ на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency)

 

Бихте ли представили компанията „ЕнергоСервиз“ АД и услугите, които предлагате?

„ЕнергоСервиз“ е основана през 2005 година. Компанията поддържа и обучава екипи от висококвалифицирани специалисти, които извършват периодични изпитания за функционалност и работоспособност на разнообразни системи за автоматизация на технологични процеси.

В това число влизат планирани месечни технически обслужвания, планирани годишни технически обслужвания, гаранционно и следгаранционно обслужване и ремонт, огледи, обходи, както и аварийни ремонтни дейности и техническо обслужване при заявка от клиента.

Със своята прозрачна политика, коректност и лоялност към партньори и клиенти, „ЕнергоСервиз“ е изключителен партньор за доставка на части и компоненти на водещи фирми като Westinghouse Electric Company (САЩ) и APANTEC (САЩ).

Предоставяните от нас услуги на клиентите включват, но не са ограничени до: доставка и монтаж на оборудване, снабдяване с резервни части и консумативи в съответствие със стандартните срокове на доставка, влагане на резервни части като замяна на дефектни такива при ремонтна дейност, поддържане на складови наличности.

Притежаваме квалифициран екип експерти с натрупан богат опит, предлагаме различни продукти и извършваме инженерингови услуги – разработване и управление на проекти, разработване на работни процедури и инструкции по качеството, въз основа на които се извършва техническо обслужване на информационни, автоматични и управляващи системи, разработване на процедури, работни инструкции и документация за монтажни и демонтажни дейности на оборудване на контролноизмервателни прибори и автоматика, анализи и оценки на риска, поддръжка и актуализация на бази данни, изготвяне на отчети и анализи, подготвяне на програми и материали за обучение и самообучение.

Услугите Ви са в една високоспециализирана сфера. Какво е това, което трябва да знаят хората за ядрената автоматика?

Съвременната ядрена автоматика е много високотехнологичен продукт, без който е немислимо безопасното развитие и експлоатация на ядрени централи. Също така са много малко фирмите, които имат развит такъв качествен и световнопризнат продукт, а за нас е гордост да работим заедно и представляваме продуктите и услугите на световния лидер в тази сфера – Westinghouse.

Голяма част от ядрените централи в света са оборудвани именно със системите на тази фирма, а приложението им в „АЕЦ Козлодуй“, изведе българската централа на първите места по безопасност и производителност. Разбира се, всичко това се постига с много усилия, труд, непрекъснато обучение и отговорност.

Какви са настоящите Ви проекти? Какъв е опитът Ви, включително откъм международни партньорства?

„ЕнергоСервиз“ има сключен договор с „АЕЦ Козлодуй“ за сервизно техническо обслужване на компютърна информационно–управляваща система Ovation® по Първи и Втори контур и системите за радиационен мониторинг на вентилационните тръби на 5 и 6 енергоблок, както и тази на спецкорпуса. Това обслужване гарантира работоспособността и функционалността на системите. По тези проекти работим активно с Westinghouse и Apantec.

В края на миналата година, съвместно с NUKEM Technologies GmbH, приключихме проект Метрологично осигуряване на системи за контрол на емисии на радиоактивни аерозоли и газове в околната среда (произведени от Thermo Fisher Scientific), монтирани в хранилището за съхранение на сухо отработено ядрено гориво на площадката на „АЕЦ Козлодуй“.

Отскоро „ЕнергоСервиз“ получи правата да представлява продукти на Mirion Technologies, познати на пазара с марките MGP и RADOS.

Вашата компания е инженерингова. Какво е нивото на инженерните кадри в България в тази сфера, има ли недостиг на специалисти?

В България има много добре подготвени специалисти, които са от по-старото поколение, но за съжаление съществува известна празнина между тях и новите колеги. Този вакуум от знания трябва да бъде запълнен и да се установи приемственост.

„ЕнергоСервиз“ непрекъснато обучава служителите си във фирмите – производители на оборудването, така че нашите инженери да бъдат в крак с новите технологии и системи. През последните години компанията активно работи за създаване на система за кариерно развитие на персонала.

Енергетиката – и особено атомната – е силно регулиран от държавата отрасъл. Как виждате бизнес средата в България във Вашия сектор? От какви подобрения има нужда?

Твърде много политическо влияние за сметка на финансови обосновки и анализи, липса на последователна държавна политика и стратегия, съобразена предимно с националния интерес на България.

Друг сериозен проблем в много случаи е негативното отношение на медиите, както и липсата на обективно, ясно, точно и на достъпен език разясняване на ползите и предимствата на ядрената енергия в дългосрочен план. Развитието на енергетиката – не бихме могли да избягаме от атомната енергия, освен ако предпочитаме скъп вносен ток или още по-скъп такъв от други алтернативни източници.

Как се промени работата Ви след аварията в АЕЦ „Фукушима“ и т.нар. стрес тестове?

Нашата работа много малко се промени след „Фукушима“. Промените са свързани главно с предстоящи повишени изисквания по отношение на безопасността. Оказа влияние дотолкова, че всички текущи и предстоящи проекти започнаха да се преразглеждат и забавят.

Всички са в очакване на нови регулации по отношение на безопасността, които регулации обаче все още не са факт и много от доставчиците и възложителите изчакват, за да не се окаже, че не са изпълнили някое ново изискване. Като цяло в българската АЕЦ от много години задължително се прилагат стандарти, практики и методи на работа, свързани със сигурността, които в Япония са били само пожелателни и не са били налагани регулаторно от държавата.

Както стана дума по-рано, българската централа е пример на международно ниво по отношение на сигурността – никой у нас не си позволява да прави икономии за сметка на нея. Резултатите от последните стрес тестове само отново потвърдиха това.

Реално ли е да се избяга от ядрената енергетика – с оглед на поетия такъв курс от някои страни? И ако може би е реално за страни като Германия, реално ли е за България?

Едно от основните възражения срещу ядрената енергетика е, че не е достатъчно сигурна и безопасна. Въздействието върху околната среда вследствие на ядрен инцидент, свързан с изхвърляне на газове и частици в атмосферата, е тежко, но може да бъде контролирано и минимизирано чрез подходящи инженерно-технически и организационни мерки още по времето на проектиране от страна на инженер-архитекта, както и оператора на ядреното съоръжение, чрез изграждане на херметични обвивки, пречиствателни съоръжения, въвеждане на мерки за превантивен и последващ контрол, непрекъснато обучение и повишаване на културата на експлоатация на ядрените централи.

А какво е въздействието на колите върху околната среда? Допреди 10 г. в бензините се съдържаше олово, което се изхвърляше в атмосферата. Знаете ли колко олово е изхвърлено в околната среда, попило в почвата и оттам е влязло в подпочвените води? Смятате ли, че производителите на автомобили ще го почистят някога?

Страхът на политиците, липсата на ясни послания, липсата на позиция от ядрените регулатори задълбочиха негативите от един инцидент, в който се случиха две събития, които доведоха до надпроектна авария в проектираната през 60-те години на миналия век централа: земетресението, на което централата издържа като цяло и продължи да работи, и вълните „цунами“, които прекъснаха нормалното охлаждане на реакторите и съоръженията под налягане.

Погледнете една Германия. След официалния отказ на Ангела Меркел, взет под натиска на „зелените“, с цел да запази правителството си, АЕЦ „Темелин“ в Чешката република преориентира производството си изцяло за износ към Германия, като покри нуждите на страната си с евтин внос на ток от Украйна.

През 2012 г. чешкото правителство е обявило намерение да проведе търг за строежа на 5 нови блока. Очаква се в близко бъдеще да стартира изграждането на далекопровод за пренос на електрическа енергия, използвайки най-новите технологии, които гарантират минимални загуби на ток, с крайна точка Северна Италия.

Правителството на Великобритания изчаква да завърши лицензионният процес на реактори трето поколение, за да обяви търгове за строеж на до шест нови мощности. Българското правителство също е възприело изчаквателна позиция, преди да вземе решение къде и какви нови мощности ще строи.

По отношение на Германия не е реално да се откаже от ядрената енергия – ако те изпълнят популисткото обещание да затворят всичките си ядрени централи, то заместващи мощности в такива размери няма откъде да дойдат освен от внос, т.е. ще започнат да правят това, което правят и другите не-ядрени държави като Австрия и Италия – внос на ток от ядрените държави Чехия и Франция.

Ако германската икономика може да се опита да работи със скъпа вносна енергия или още по-скъпа от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), то такъв сценарий би бил пагубен за България в най-близко време.

Друго противоречие възниква от желанието на Германия и Европа като цяло да използват все повече електрически или хибридни автомобили. За Германия статистиката е следната – ако в момента 50% от автомобилния им парк се замени с електромобили, то трябва да бъдат осигурени около 18GW допълнителни мощности за зареждането им, но никакъв коментар относно осигуряването на тези мощности.

Българската АЕЦ „Козлодуй“ често е обект на нападки в международни медии. Как оценявате нивото на работа и процедурите за безопасност там?

Разполагането на АЕЦ на територията на дадена държава автоматично повишава нейната национална сигурност. За големите ядрени държави като САЩ, Русия, Франция има ограничителни списъци за забрана за износ на ядрени технологии и стоки с двойна употреба. За радост България не е в нито един от тях вследствие на своята разумна, прозрачна и последователна политика по отношение на ядрената индустрия.

Нападките от международните медии са неоснователни и се надявам, че всичко е останало в миналото. Както вече споменах, нашата централа е сред водещите в света по отношение на безопасността. През последните десетилетия АЕЦ „Козлодуй“ е обект на многобройни проверки от MAAE, WANO и Европейския съюз.

Високото ниво на компетентност и осведоменост на персонала, стриктното спазване на работни и експлоатационни инструкции и документи, свързани с правилата и безопасната експлоатация на съоръженията от I и II контур, безспорно доказват сигурността на централата. Номер едно сме в Европа и по отношение на продължителна работа без аварийно сработване на защита на реакторите – 7 г. за 5 блок и 14 г. за 6 блок.

Всички нападки в повечето случаи са били политически и финансово мотивирани. На много хора е трън в очите нашата способност да произвеждаме евтин ток, като в повечето случаи остава и за износ. По-изгодно е да ни налагат квоти за парникови емисии или да затварят мощности, не покриващи екологичните изисквания.

Да не говорим за надуването на ВЕИ балона, който за момента е много печеливш бизнес за всички производители на такива технологии.

Какво е виждането Ви за бъдещото развитие на компанията Ви, „ЕнергоСервиз“?

Вследствие на натрупания експертен и практически опит, а също така и последователната фирмена политика, „ЕнергоСервиз“ е на път да привлече като партньори високотехнологични чуждестранни компании, които работят в областта на ядрената енергетика. Целта ни е една част от дейностите им да се изпълняват в България, с което да бъдат разкрити нови работни места.

В дългосрочна перспектива ще работим за осъществяване на офсетни сделки, така че част от високотехнологичните продукти да се комплектоват и изпитват тук, както и за построяването на лабораторно-изпитвателен комплекс, който да бъде в помощ на компаниите, работещи в тази сфера.

#АЕЦ „Козлодуй“ #Георги Манчев #енергетика #ядрена енергия