Обратно към пълната версия на статията »

Елица Димитрова: Българското население ще продължи да намалява

Елица Димитрова: Българското население ще продължи да намалява
Според експертите, демографската картина у нас е изключително тревожна. Снимка: profit.bg
A A+ A++ A

„Българското население ще продължи да намалява“, каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. д-р Елица Димитрова – ръководител на секция „Възпроизводствени процеси и структури на населението” към Института за изследване на населението и човека към БАН.

„Демографската картина е изключително тревожна. Все още няма индикация, че негативните тенденции, които наблюдаваме през последните 20 години, скоро ще бъдат преодолени. От началото на 90-те години наблюдаваме силен спад на раждаемостта в България и задържането й на едно много ниско ниво – далеч под равнището на заместване на поколенията, т.е. от наличието на поне две деца в семейството.

Другата тревожна тенденция е свързана с високата смъртност, която се дължи на влошаването на здравния статус на населението и нарастването на заболеваемостта“, твърди Димитрова.

По думите й не може да се говори за „изчезване” на българската нация. „Въпросът „кога ще изчезнем” е по-скоро в сферата на спекулациите, отколкото на аргументираното научно говорене за демографските процеси, но е факт, че трябва да се обърне сериозно внимание и да се вземат мерки за смекчаване на последствията от негативното развитие на демографските процеси в страната”, обясни Димитрова.

#население #нация #последствия #мерки #семейството