Обратно към пълната версия на статията »

Прокуратурата се обяви против плащане от пациента при отказ от долечение

Прокуратурата се обяви против плащане от пациента при отказ от долечение
Прокуратурата се обяви срещу наредба на здравното министерство, която нарушава правата на пациентите. Снимка: log.bg
A A+ A++ A

Прокуратурата се обяви срещу наредба на здравното министерство, която нарушава правата на пациентите, съобщава в. "Труд". Обвинението настоява да бъде отменена практиката всеки, който напусне болницата преждевременно, по собствено желание, да плаща сам за лечението си. И вече е завело дело във Върховния административен съд (ВАС), предаде БГНЕС. Става дума за изречение от декларацията, която пациентите подписват, когато сами решат да "се изпишат" от болницата.

То гласи: "Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ."

При системата на клиничните пътеки, по които лечението продължава точно определен брой дни, това на практика означава, че всеки, напуснал сам, ще трябва да плати, въпреки че е осигурен и му се полага безплатна помощ. В жалбата на прокуратурата до съда е посочено, че хората най-често напускат сами дадена болница, защото тя няма условия, оборудване или специалисти за адекватното им лечение.

Често това става и заради поискани пари или лошо отношение на лекарите и персонала. И накрая върху пациента се стоварва и цената на лечението му. Според обвинителя, завел делото във ВАС - Георги Камбуров, практиката нарушава и Закона за здравното осигуряване, който гарантира на пациентите свободен избор, къде да се лекуват.

В жалбата си той обяснява, че така хората се замесват в конфликтни ситуации между касата и болницата, когато финансовата институция отказва да плати. Всеки заинтересован може да се присъедини към делото на прокуратурата.

#ВАС #здравеопазването #лечение #болница #отказ #желание