Обратно към пълната версия на статията »

НСИ: Промишленото производство нараства с 0.8% през юни

НСИ: Промишленото производство нараства с 0.8% през юни
A A+ A++ A

През юни 2013 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.8% в сравнение с май 2013 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

През юни 2013 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 4.4% спрямо съответния месец на 2012 година. През юни 2013 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 5.4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%, и в преработващата промишленост - с 0.2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 12.2%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 12.1%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 10.8%, при производството на електрически съоръжения - с 8.5%, при производството на хранителни продукти - със 7.8%. Спад е регистриран при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 12.5%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 9.4%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с по 7.7%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 11.7%, и в преработващата промишленост - с 4.5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистриран ръст от 0.8%.

По-значително намаление спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 50.4%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 32.6%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26.2%, при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 25.1%, при производството на тютюневи изделия - със 17.1%.

Увеличение е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 24.8%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 17.0%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 10.4%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 9.7%.

#НСИ #промишлено производство #нарастване #юни