Обратно към пълната версия на статията »

Европа постави еврото преди Гърция

Европа постави еврото преди Гърция
„Меркози“ разменят тихо няколко думи по време на съвместната си пресконференция след срещата им с гръцкия премиер Папандреу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция няма да получи и цент от международния спасителен заем за нея, докато не реши дали иска да остане в еврозоната, заявиха лидери на Германия и Франция на спешна среща с гръцкия си колега.

Ангела Меркел и Никола Саркози се срещнаха в Кан, Франция, сряда вечерта с гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу на спешна среща заради плана на гръцкия лидер да проведе референдум относно одобрения наскоро втори спасителен международен заем за страната му.

Така шестият транш на стойност 8 милиарда евро от първия пакет от международната помощ за Гърция е в положение на „изчакване“ след решението на Атина да свика референдум за условията на отпускане на втората спасителна финансова помощ и мерките за икономии.

Окончателното решение за изплащането на този транш ще зависи от резултатите от обсъжданията на международно равнище през следващите дни, съобщи ДПА.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу предложи референдум за спасителния европейски финансов план за Атина на стойност 130 милиарда евро. Пакетът включва облекчаване на дълга за сметка на банките, притежаващи гръцки облигации, но също така Гърция да се ангажира със сериозно намаляване на разходите.

„Бихме искали да постигнем стабилизацията на еврото заедно с Гърция, отколкото без Гърция, но стабилизирането на еврото само по себе си е по-важно“, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата със Саркози и Папандреу.

„Нашите гръцки приятели трябва да решат дали искат да бъдат заедно с нас в това пътуване“, заяви на свой ред френският президент Саркози на съвместна пресконференция с Меркел.

В същото време след срещата си със Саркози и Меркел, или „Меркози“, както е известен тандемът на лидерите на Франция и Германия, гръцкият премиер заяви, че противоречивият референдум ще се проведе около 4 декември.

„Не е сега моментът за по-точни изказвания, но същността е, че това не е въпрос само на една програма, а на това дали искаме да останем в еврозоната“, каза Папандреу.

Въпреки че социологическите проучвания в Гърция показват, че мнозинството от гърците гледат неодобрително на постигнатото споразумение за международна помощ, което дори включва съгласието на частните банки – кредитори на страната, да приемат 50% загуби по гръцкия дълг, Папандреу смята, че може да очаква повече подкрепа от населението, отколкото в парламента на страната.

„Смятам, че гърците са мъдри и могат да вземат правилното решение в полза на страната си“, каза той.

Саркози и Меркел съобщиха, че финансовите министри от еврозоната ще се срещнат следващия понеделник, за да ускорят решенията за подсилването на европейския спасителен фонд (ЕФФС – Европейски фонд за финансова стабилност), за да изградят по-силна защита за другите по-слаби страни от еврозоната.

Според неназовани източници, цитирани от международните медии малко по-рано в сряда, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е обяснил на Папандреу, че ЕС и Международният валутен фонд не мога да отпуснат на Гърция следващия транш от първия спасителен заем с обща стойност 110 млрд. евро преди рефенрендума, защото кредиторите няма как да бъдат сигурни, че Атина ще се придържа към мерките за съкращаване на разходите.

#Гърция #дългова криза #евро #еврозона #еврозоната #Георгиос Папандреу #министър-председател на Гърция #Канцлер на Германия #Президент на Франция #Ангела Меркел #Никола Саркози #спасителен заем #ЕФФС #Европейски фонд за финансова стабилност #референдум #Жозе Мануел Барозу #ЕС #Европейски съюз #МВФ