Обратно към пълната версия на статията »

Македония разбра за леда и подкрепата, но се прави, че не чува за договора (коментари в македонските медии)

Македония разбра за леда и подкрепата, но се прави, че не чува за договора (коментари в македонските медии)
A A+ A++ A

Медиите в Македония коментират срещата в Кюстендил на премиерите на България и Македония Пламен Орешарски и Никола Груевски с основен акцент, че са се договорили за сътрудничество в политически и икономически план. Не липсват и критики към проявата на ВМРО – БНД на централния площад в Кюстендил. В публикациите обаче "е пропусната" темата за договора за добросъсдество, въпреки че вчера българският министър-председател ясно заяви:

"Държим на договор за добросъседство и се надяваме работата по него да бъде ускорена".

Въпреки категоричната българска позиция обаче, в репортажите се говори за проекти, жп връзката, икономическото сътрудничество, акцентира се върху големия медиен интерес към срещата в Кюстендил, както и върху това - какво са написали българските медии за срещата, но без - договора за добросъседство, за който македонският министър на външните работи още преди месеци заяви, че бил излишен.

Кюстендил, от много години насам, за пръв път е място на подобна среща. В миналото обаче, тук са идвали редица държавни глави и градът е бил място на подобни срещи на високо ниво. Като Главна квартира на Българската армия, Кюстендил е посрещал редица главнокомандващи. Тук са идвали баварският крал Леополд, Енвер Бей, последният австрийски император Карл Първи, който гостува през 1918 г.

В тази поредица може да се нареди и двустранната среща, без вратовръзки, на македонския и българския премиер. Днес обаче скопският вестник "Нова Македония" днес обаче се чуди - защо България избра Кюстендил? Защо България избра Кюстендил, който се смята за един от най-бедните градове в страната, а с това и в ЕС, за място, където ще се състои първото, независимо, че е неформално, междуправителствено заседание между България и Македония, пише вестник ”Нова Македония”. Според мнозина символиката е в това, че Кюстендил е на половин път между София и Скопие.

„Това обстоятелство беше благоприятно и за българския премиер Пламен Орешарски, чието управление започна възпламеняващо. Демонстрациите в София не спират, преди пет дни имаше инцидент, в който депутати бяха блокирани в сградата на Народното събрание. Едни демонстранти свалиха Бойко Борисов, а сега вторите са хвърлили мерака на Орешарски”, пише вестникът.

„Груевски и Орешарски чупиха леда в горещия Кюстендил”, е заглавието на вестник „Нова Македония”. Малък брой гръцки портали и блогове писаха за инцидента, който се случи вчера в Кюстендил, когато македонската правителствена делегация беше посрещната от т.нар. ВМРО на Красимир Каракачанов, с лозунга „Македония е българска”, коментира македонското електронно издание Нетпрес.

„Докато в източния съсед се вееха знамена и плакати, с надписи, че Македония е българска, на границата на нашия южен съсед пътниците бяха посрещани от Златна зора и тяхното твърдение, че Македония е гръцка. Ако се има предвид, че не само Златна зора, а и гръцките държавни ръководители, че Македония е една и гръцка, тогава става ясно защо новината беше съобщена с много дезиформации.

Например текстът на портал „Ехедорос”, думата Македония беше заменена с думата „Скопие”. „Лозунгите, които доминираха сред протестиращите бяха:" Скопие е българско. И преди, и сега Скопие е българско”, се казва в текста на гръцкото издание.

Защо гърците ни информираха, че българите са написали, че не Скопие, а че Македония е българска, остава открит въпрос. Същевременно остава дилемата дали ще има реакция по отношения София-Атина и взаимни обвинения за териториални претенции”, пише Нетпрес.

За добросъседство Плмен Орешарски и Никола Груевски нямат нужда от вратовръзки, е заглавието на скопския вестник „Дневник”. Подкрепяме Македония по пътя към НАТО и ЕС, както и всички страни от Западните Балкани. Но не отстъпваме от Договора за добросъседство и сътрудничество. Това беше основното послание на българския премиер Пламен Орешарски на срещата с македонския му колега Никола Груевски, пише македонският вестник ”Дневник”.

Изданието посочва, че преди срещата двамата премиери сърдечно са се поздравили, а такава била и обстановката на срещите след това. Груевски е оценил, че срещата има значителен принос за добросъседските отношения. „Изтъкнах пред премиера, че въпреки многото съществени различия, би било добре да организираме съвместно честване на личности, които на подобен начин се интерпретират от двете страни. Също така изтъквах, че определени несъгласия не трябва да бъдат пречка за съвместни проекти от областта на икономиката, търговските отношения и инфраструктурата”, заявил Орешарски.

Македонският премиер, според изданието, в изявлението си не споменал договора за добросъседство, само е изтъкнал, че подобни срещи трябва да има и в бъдеще, тъй като са в интерес на бъдещето на двата народа. Груевски е призовал в най-скоро време да се състои междуправителствена среща на двете правителства.

Изданието посочва, че на края на неформалната среща не били съобщени детайлите от срещите на четири очи на министрите от двете правителства. Изданието посочва, че за време на посещението е имало приятелски отношения на журналистите от двете страни. Някои от тях са коментирали, че тази среща в момента е безсмислена, защото българското правителство е нестабилно, а македонската страна не е подготвена за отстъпки.

В подзаглавие „Не може без Каракачанов” изданието посочва, че „осем членове на екстремно дясната партия ВМРО на Красимир Каракачанов”, са скандирали лозунги „Македония е българска”. В неформална обстановка в общинската сграда в Кюстендил се състоя първата работна среща на македонската и българската делегация, водени от премиерите Никола Груевски и Пламен Орешарски, пише македонският вестник “Вечер” .

Целта на срещата беше подобряване на икономическото и политическото сътрудничество между двете страни. С увеличаване на икономическото сътрудничество и постоянни координации на високо равнище ще бъдат развити двустранните отношения, с цел по-добър живот на гражданите на двете страни и бъдеще в евроинтеграцията, заявил Груевски. „Ние имаме традиционни партньорски отношения на политически и икономически план. С подобни редовни срещи ще развием сътрудничеството за интеграцията в ЕС и НАТО”, посочил Груевски .

Изданието посочва, че българският министър-председател не пожелал да отговори на журналистически въпроси и заявил, че с Груевски са имали открит разговор. Македония и България трябва да развиват икономически отношения, в търговията, но и в развитието на инфраструктурата. Това е заключението от срещата на премиерите на двете страни – Пламен Орешарски и Никола Груевски, която се състоя в Кюстендил, предаде македонското електронно издание Фактор. Изданието посочва, че от българска страна е било повторена необходимостта от подписване на договор за добросъседство.

„Заедно констатирахме, че съществува възможност за по-голям ангажимент в икономическото сътрудничество и търговския обмен. Ние сме определени за сътрудничество във всички области от взаимен интерес”, заявил Груевски. Изданието посочва, че македонският премиер е бил посрещнат от представители на българската ВМРО на Красимир Каракачанов, който са имали написано лозунги „И преди, и сега, Македония е българска”

. „Това още веднъж показа, че различия между двете страни има и те са предизвикателство за преодоляване вече две десетилетие. Историята. езика, непризнаването на ОМО „Илинден”, проблемите, които в Македония изтъква българската общност, са само част от натрупаните обстоятелства, които обременяват отношения.

Междувременно икономическите отношения също нямат тежест, каквато трябва да имат два съседа на Балканите. Жп линията към България е почти забравена, търговските отношения се свеждат на отделни действия. Може ли това мини междуправитрелствено заседание да доведе до обрат?

Засега има декларативен ангажимент, но трудно може да се мисли, че ще се промени нещо съществено”, коментира изданието. Използването на европейските фоднове, сътрудничеството в областта на земеделието и инфраструктурното свързване бяха темите на разговор на министри от България и Македония, на срещата, която се състоя в Кюстендил, пише македонският ”Денешен весник”.

Македонският вицепремиер по икономиката Владимир Пешевски е заявил, че в областта на земеделието с българските колеги са се разбрали за ползването на опита на Фитосанитарното управление. Според Пешевски обменът на земеделски продукти между двете страни ще става с фитосанитарен контрол от само едната страна, с което ще се улесни търговията между двете страни. В областта на транспортната инфраструктура македонската страна е представила плановете и проектите за пътно и жп свързване и в този контекст и проекта за изграждане на жп линията Куманово-Беляковце, което вече е започнало. За доизграждане на проекта за железопътно свързване България ще иска пари от европейските фондове, посочва изданието.

(По агенция Фокус)

#Орешарски #Груевски