Обратно към пълната версия на статията »

Ангел Найденов: Картината в МО е мрачна

Ангел Найденов: Картината в МО е мрачна
Министър Найденов посочи, че очаква с получените средства от актуализацията на Бюджет 2013 да се разплатят поне половината от просрочените задължения на ВМА към доставчици на лекарства и консумативи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В резултат на дългогодишно орязване на финансови средства картината, която заварих в Министерството на отбраната, е мрачна“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на Националния военен университет „Васил Левски“, предава БГНЕС.

Найденов определи като „критично“ и състоянието на техниката в армията.

„Въпреки това ръководството на министерството полага усилия чрез вътрешно преструктуриране и по-рационално изразходване на ограничените средства да се осигурят условия за изпълнение на задачите на въоръжените сили“, каза още той.

Министър Найденов посочи, че очаква с получените средства от актуализацията на Бюджет 2013 да се разплатят поне половината от просрочените задължения на ВМА към доставчици на лекарства и консумативи.

„Към момента общо задълженията са 91 мнл. лева, от които 55 млн. лева са просрочени, и ако не решим този проблем, можем да очакваме блокиране на сметки“, отбеляза той и добави, че това е крайно нежелано, защото 82% от пациентите на ВМА са български граждани от цялата страна.

„Около 30 млн. лева са минимално необходимите средства, за да се извърши модернизация на навигационните системи на изтребителите и да освободим честоти заради системите на безопасност на скоростните влакове“, обясни Найденов.

Найденов поздрави курсантите от „Випуск 2013“.

„Добре дошли в строя на българските Въоръжени сили. Днес поемате същинския път в професионалното си развитие, за което толкова време се подготвяхте, и вярвам, че ще съумеете да се реализирате по най-добрия и за вас, и за Родината начин“, каза министърът на отбраната.

#Ангел Найденов #Министерство на отбраната