Обратно към пълната версия на статията »

БСП: Плевнелиев знае, че трябва служебен кабинет

БСП: Плевнелиев знае, че трябва служебен кабинет
Според Антон Кутев (на снимката) Росен Плевнелиев харесва не повече от една черта на настоящото правителство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-логичното, което може да последва оттук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по назначаването на служебно правителството, защото очевидно според него това не се справя.

Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев след приключването на церемонията по полагане на клетва на новата президентска двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, предаде БГНЕС.

За БСП речта на новоизбрания президент Росен Плевнелиев показа няколко неща.

„За първи път за две години и половина от управляващата партия чухме някакъв опит за платформа, но го направи грешният човек, защото това беше платформа, която е свързана с действията на изпълнителната власт, а не на президентската институция“, коментира Кутев.

„Чухме нещо важно според мен, и то беше, че Плевнелиев харесва поне една черта от действията на правителството, а именно запазването на финансовата стабилност и продължаването на политиката на предходните две правителства“, каза още той.

„Общата позиция според мен показваше ясно, че тепърва трябва да се започне работа по всички основни сфери на обществения живот. Най-логичното, което може да последва оттук нататък, е новоизбраният президент да предприеме спешни мерки по назначаването на служебно правителство, защото очевидно според него това не се справя“, добави Кутев.

Неговият колега от левицата Петър Курумбашев смята, че в парламентарната зала е прозвучало едно по-скоро премиерско изказване, отколкото изказване на държавен глава.

Съпредседателят на ПГ на „Синята коалиция“ Мартин Димитров призна, че се надява Росен Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне от страна на премиера Бойко Борисов, че той е в основата на неговия избор, и да бъде достоен и силен президент на България.

„Това, което на мен ми направи впечатление, е, че не се поставиха нерешените проблеми до момента, забавените реформи в България. Имаше много обещания за бъдещето, но голямата задача на Плевнелиев е да може да задава правилните въпроси към неговите предишни колеги от правителството за забавените реформи и за нещата, които не са се случили“, заяви Мартин Димитров.

„Много е важен стремежът на Росен Плевнелиев да се помъчи да обедини хората, защото не можем да имаме силна държава, ако институциите не работят заедно“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

#Антон Кутев #БСП #Коалиция за България #Синята коалиция #ГЕРБ #Росен Плевнелиев #Маргарита Попова #президент #клетва #Петър Курумбашев #Мартин Димитров #Бойко Борисов #премиер #България #Красимир Велчев