Обратно към пълната версия на статията »

Вивиан Рединг: Ще упражним натиск върху правителството да се бори с корупцията

Вивиан Рединг: Ще упражним натиск върху правителството да се бори с корупцията
Вивиан Рединг. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трогната съм от силното желание на българските граждани да се осъществи промяната и да се борят за демокрацията и срещу корупцията. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг на пресконференция след диалог с българските граждани за реформите в Европейския съюз и бъдещите законодателни инициативи, предаде агенция „Фокус“.

Рединг заяви, че сътрудниците й са записали всички мнения и предложения, произтекли от днешния дебат с гражданите. „Ще съставя отчет за това какво желаят гражданите и как искат Европа да бъде променена. Партньорският ни механизъм е инструмент на промяната, инструмент, който да създаде правораздавателна система по европейско мерило. Ще помогнем системата да бъде укрепена колкото се може по-скоро. Ще упражним натиск върху правителството да се бори с корупцията“, посочи Рединг. 

Тя поздрави президента Росен Плевнелиев за изказаната позиция, че трябва да има силни институции. Политиците са слуги на народа, а не обратното, подчерта Рединг.
Хубаво е, че съществуват закони. Хубаво е да протестираш срещу съдиите, политиците. Но всеки поглежда в собствената си душа и сърце и си задава въпроса – какво мога да направя аз лично, за да подобря света, в който живея и в който живеят децата ми, каза още Вивиан Рединг.
Имаме нужда да преразгледаме това, което става в прокуратурата, за да не може никой тайно да раздава правосъдие в полза на едни за сметка на други - каза тя. 

„Опитвам се да поема своята отговорност колкото се може повече. Имам трима сина и винаги си задавам въпроса при решенията, които вземам – това решение как ще се отрази на моите момчета“, каза Рединг.

#Вивиан Рединг #България #корупция #правителство #натиск